Close

Crisis of kans? Tech in tijden van corona

26 maart 2020 02:03 / Eva de Mol
Columnist background Columnist image
D De economie wordt geraakt door het coronavirus en een recessie ligt op de loer. De vraag is in hoeverre ondernemers zich kunnen weren tegen een aanstaande crisis. Gelukkig liggen er volgens columnist Eva de Mol ook kansen in het verschiet.

‘Het coronavirus is de zwarte zwaan van 2020’, dat stelde Sequoia Capital een paar weken geleden. Volgens de beroemde venture capital-firma, die investeerde in Google, PayPal en Apple, is het een ‘onverwachte gebeurtenis met grote implicaties voor de sector’. Maar hoe groot zal die impact zijn? 

De afgelopen weken stroomde mijn social media over van zelfbenoemde ‘experts’, die aan de lopende band hun mening ventileren over het investerings- en start-upklimaat. Maar de realiteit is dat we op dit moment gewoon nog niet weten wat de exacte gevolgen zullen zijn voor de start-upscene, zeker niet op de lange termijn. Wat we wél weten, is dat het anders zal zijn dan het was. 

De beste bedrijven worden tijdens een recessie gebouwd

Techleap, dat onder leiding van Prins Constantijn de belangen van Nederlandse start-ups vertegenwoordigt, publiceerde vorige week cijfers, die laten zien dat de helft van de tech start-ups in Nederland binnen drie maanden in acute geldproblemen komt door Covid-19. Een ongelooflijk hoog percentage en voor veel ondernemers reden tot zorgen.  

Maar er zijn ook andere geluiden. Zo leert een rondgang onder grote investeerders ons bijvoorbeeld dat dit juist een mooi moment is om in bedrijven te investeren. En dat de beste bedrijven tijdens een recessie worden gebouwd. Kijk naar de laatste economische crisis in 2008, dat werd hét jaar van Adyen, Airbnb, Stripe en Uber. Stuk voor stuk voorbeelden die laten zien dat iedere crisis ook weer mogelijkheden met zich meebrengt. Ook al koop je daar als ondernemer nu misschien nog niets voor.  

Maar er zijn gelukkig ook aantal zekerheden in deze crisistijd, waar we ons allemaal aan vast kunnen houden. Technologie is en blijft een essentieel onderdeel van onze vooruitgang als samenleving. Het biedt hulp en houvast in tijden van crisis en onzekerheid, wanneer oude patronen niet meer werken. Denk maar aan medische zorg op afstand, een app die op mogelijke coronasymptomen checkt of een psychologisch consult via Skype. Maar ook het gemak waarmee we nu massaal remote werken en een videocall opzetten en de efficiënte bestrijding van fake news en phishing, omdat er - zelfs nu - cybercrime plaatsvindt op hoog niveau. En vooral als je kinderen hebt, ben je sinds vorige week goed bekend met de wereld van online educatie, het zelf samen kunnen stellen van gepersonaliseerd onderwijs. Dit zijn allemaal technologische trends die nu, tijdens de Covid-19 crisis, in een stroomversnelling worden geadopteerd.  

Ik hoop dat we de komende jaren nog meer bedrijven gaan zien die echte problemen zoals deze voor ons zullen oplossen. 

Laat dit daarom juist voor hen die financieel minder te lijden hebben onder deze crisis een moment zijn om te investeren in onze toekomst. De Nieuwe Wereld. Een moment om te investeren in de lange termijn én de grote technologische en economische veranderingen die ervoor zorgen dat onze maatschappij ook blijft draaien in crisistijd.     

Blijf gezond allemaal en pas op elkaar! 

Liefs,

Eva 

Iedereen heeft rolmodellen nodig om te zien wat er allemaal mogelijk is in ons leven. Om zélf een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Eva de Mol doet met haar onderzoek en als technologie-ondernemer. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen én legt uit wat er voor nodig is om zelf ondernemer te worden.