Rolmodel of prinses

Vandaag, op 2 april, is het Girlsday: een dag die bedoeld is om jonge meiden kennis te laten maken met de wereld van technologie. Hoewel deze dag nu niet fysiek kan plaatsvinden, is het belang van Girlsday onverminderd groot. Rolmodellen spelen een cruciale rol om het aantal vrouwen in tech te vergroten. Dat begint al thuis en lijkt soms makkelijker dan het is.
Ik beschouwde mezelf altijd als best een goed rolmodel voor mijn twee kinderen van 5 en 7 jaar. Ik ben ondernemer in de technologie, financieel onafhankelijk en deel de zorg voor de kinderen samen met mijn man. Goed voor elkaar, dacht ik zo. Maar dat bleek toch niet helemaal te kloppen...
Laatst zaten we 's avonds aan de keukentafel, toen mijn oudste verklaarde: 'Als ik later groot ben, wil ik ook militair worden'. Nou is daar natuurlijk niets mis mee en best verklaarbaar aangezien mijn man militair is geweest - en sinds hij voor The Ocean Cleanup werkt, is hij zelfs nog een paar treden gestegen op de heldenladder. Maar toch dacht ik: hoezo!? Waarom geen ondernemer? Wat dacht hij dan dat mama deed? Zijn antwoord: 'Je bent een prinses'. Dat was niet direct het antwoord dat ik verwachtte, maar hé, misschien is een prinses in zijn gedachten wel een mega coole technologie-ondernemer die de wereld verovert.
Ik besloot mijn zoon te vragen wat een prinses de hele dag doet en hij antwoordde doodleuk: 'Dansen'. Nou ben ik al echt géén goede danser, maar het werd nog erger. Want een paar dagen later moest ik voor werk op reis en stond ik met mijn koffer klaar voor vertrek. En hij zegt: 'Fijne vakantie, mama'. Oké... Dus in plaats coole ondernemer en een top rolmodel, ben ik in de ogen van mijn kinderen een dansende prinses die op vakantie gaat. Dat is nou niet bepaald het beeld dat ik wil dat ze van mij hebben, maar los daarvan had ik me überhaupt niet gerealiseerd dat ze me op die manier zagen.
“ Jonge meiden moeten zien dat de mogelijkheden grenzeloos zijn
Het zette me aan het denken en ik kwam erachter dat het helemaal niet zo raar is dat ze geen idee hebben van wat ik doe. Ze zien me achter mijn laptop zitten of op mijn telefoon. En ze zien me het huis verlaten met of zonder koffer, maar we praten er allemaal niet over. Ineens besefte ik dat ik veel duidelijker moet uitleggen wat ik voor werk doe.
Waarom is dat zo belangrijk, vraag je je misschien af. Omdat - vóóral in de technologiesector - vrouwelijke rolmodellen cruciaal zijn. If she can see it, she can be it, ofwel: als je ziet dat het kan, geloof je pas dat het kan. Zeker voor jonge meiden zorgt het ontbreken van rolmodellen ervoor dat ze géén carrière in technologie nastreven. Ze moeten veel duidelijker zien wat het in de praktijk betekent en dat de mogelijkheden grenzeloos zijn. Wat gebeurt er allemaal achter die laptops, aan de telefoon en wanneer je weg bent? Daar moeten we het ook over hebben.
Ik besloot, geheel naar mijn aard, een concreet gameplan op te stellen. Ik ben meer met mijn kinderen gaan praten over wat ik doe. En omdat het nog steeds best lastig is uit te leggen, heb ik het gecomprimeerd naar iets wat ze wel begrijpen. Ik ben 'uitvinder' met computers. En ik maak regelmatig video's voor ze over wat ik allemaal doe, vooral wanneer ik op reis ben. Je kunt je voorstellen dat ik dacht: mission accomplished, zeker toen mijn oudste na een tijdje zei: 'Jij bent echt slim hè mama, want jij bent een uitvinder'. Maar mijn jongste vulde hem direct aan: 'Ook een prinses'. En dat is prima, heb ik besloten.
Uitvinder en prinses. Best wel cool.
LEES OOK
Inspiratie!
Juist nu we allemaal wat meer thuis zijn, is het een goed moment om hier met je kinderen over te praten. Vertel ze wat je zelf doet en laat ze voorbeelden zien van wat je allemaal kunt doen in technology. Een paar voorbeelden van inspirerende vrouwen in deze sector? Anneke Keller die de tech-campus van Jumbo leidt en ervoor zorgt dat alles goed blijft draaien, ook nu de druk op online bestellen zo groot is. Corinne Vigreux, oprichtster van TomTom die vorig jaar de coolste en beste programmeerschool van Nederland is gestart. Of Ebi Atawodi, die het product team van Uber Money leidt. Jalila Essaïdi is een ondernemer die met spinnen draad kogelwerend materiaal maakt, Lieke Pijpers is mede-oprichter van The Next Closet, een platform voor de koop en verkoop van tweedehands designerkleding. Anke Huiskes zit in Silicon Valley en is daar actief voor een van de initiatieven van Bill Gates. Diane Janknegt die met haar edtech-bedrijf de wereld verovert. Anouk Wipprecht maakt fantastische creaties door techniek en mode te combineren. Gina Doekhie werkt als digitale detective bij de politie. En wat te denken van internationale voorbeelden als Emily Weiss, founder van Glossier en Eva Chen, die bij Instagram verantwoordelijk is voor mode.
Inspirerende voorbeelden te over!
Mocht je alvast in de tech wereld willen duiken en gaan leren programmeren, ga eens naar Bomberbot, FutureNL, Code.org, Kiwico en de vele andere sites waar je alles kunt leren over programmeren en alle andere skills die nodig zijn in de toekomst!
Om te weten wat er allemaal mogelijk is, heb je rolmodellen nodig en om een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Janneke Niessen doet als technologie-ondernemer en investeerder. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen als ondernemer en schrijft over welke bedrijven je écht wilt leren kennen. En over alles wat haar nog meer opvalt.