Close

100 miljoen: slecht idee of goede investering?

09 april 2020 04:04 / Eva de Mol
Columnist background Columnist image
O Ondernemer Eva de Mol is realistisch over het grote aantal start-ups dat faalt, ook zonder de coronacrisis. Tóch is de financiële hulp wat haar betreft geen weggegooid geld. In haar column legt ze uit waarom het belangrijk is dat de overheid nu investeert.

"Goed nieuws", riep ik gisteren tegen mijn moeder. "Het kabinet heeft 100 miljoen euro vrijgemaakt om in start-ups en scale-ups te investeren die te lijden hebben onder de coronacrisis!" Mijn moeder: "Waarom is dit goed nieuws? Je zegt zelf altijd dat 90 procent van de startups faalt. Dus van deze 100 miljoen euro kunnen we nu al 90 miljoen door de plee spoelen…"

Ik heb haar uitgelegd dat de statistiek inderdaad bevestigt dat meer dan 90 procent van de start-ups faalt. Daarom denk ik dat het niet de rol van onze overheid moet zijn om alle Nederlandse ondernemers overeind te houden. Tegelijkertijd brengt die succesvolle 10 procent ons als land zo ontzettend veel. Dat telt toch ook mee?

We zijn één van de belangrijkste innovatiehubs van Europa

Denk bijvoorbeeld aan Nederland als innovatieland. Alle grote bedrijven zijn ooit als start-up begonnen. Deze bedrijven zorgen ervoor dat Nederland blijft innoveren. Met succes, want de afgelopen jaren hebben we enorm geïnvesteerd in technologie en zijn we één van de belangrijkste innovatiehubs van Europa geworden. Wat is daar straks van over als onze buurlanden nu wel groots investeren, terwijl wij achterblijven? Zeker nu zelfs onze immer spaarzame Duitse buren verregaande maatregelen nemen om start-ups door de crisis heen te loodsen. Op die manier worden we veel te afhankelijk van hen en verliezen we uiteindelijk de race. Dat zien we misschien niet direct terug, maar daar zullen we over vijf tot tien jaar zeker de prijs voor betalen.

Ook op het gebied van werkgelegenheid zijn deze jonge bedrijven cruciaal. De afgelopen twee jaar alleen al werden er door startups meer dan 100.000 banen gecreëerd. Neem Picnic, nog niet zo heel lang geleden deden we allemaal wat lacherig over deze supermarkt zonder supermarkt. Maar juist in deze crisis is de winkel zo belangrijk voor ons geworden dankzij de online bezorgservice. En het is een bron van werkgelegenheid! Die extra banen kunnen we de komende jaren zeker gebruiken nu zoveel bedrijven bezuinigen op personeel en alle tijdelijke contracten er 't eerst uit vliegen.

Door een serieuze speler te zijn in de tech wereld, trek je ook internationaal talent aan. Allemaal mensen die in Nederland gaan wonen, leven en winkelen. Zij hebben onze economie daarmee een enorme boost gegeven. Willen we al dat talent nu terug naar huis sturen omdat we ze (tijdelijk) niet kunnen betalen? Dat lijkt me niet.

Daarbij moeten we de toekomst niet uit het oog verliezen en daarom nu blijven investeren in de bedrijven die het over een paar jaar voor ons gaan doen. Adyen en TakeAway zijn ooit klein begonnen en betalen zich nu volle bak uit in economische groei voor Nederland. Om je een idee te geven: sinds 2013 hebben start-ups ons land een economische waarde van 44 miljard euro opgeleverd.

Kortom: ondernemers zijn cruciaal voor de innovatiekracht en de toekomst van Nederland! Denk aan de mooie bedrijven die zich nu aanpassen aan de huidige situatie en onze levens werkbaar maken tijdens de coronacrisis. Bijvoorbeeld een app die zich richt op thuisonderwijs en bijles; ik hoop dat deze tools straks een vast onderdeel worden van het onderwijs. Of neem LeQuest: dit bedrijf ontwikkelt digitale simulaties van medische apparaten zodat zorgpersoneel online kan trainen op een virtueel apparaat. Dat is - zeker nu - superrelevant. Veel (instromend) zorgpersoneel moet nu in heel korte tijd leren om met ic-apparaten te werken. En met deze technologie kunnen ze zich thuis al bekwamen. Behoorlijk waardevol als je het mij vraagt. Dankzij de nieuwe maatregelen van het kabinet kan LeQuest nu waarschijnlijk wél door en kunnen ze zich blijven focussen op de ontwikkeling van hun techniek.

Dus mam, ja het besluit van de overheid is goed nieuws!

Iedereen heeft rolmodellen nodig om te zien wat er allemaal mogelijk is in ons leven. Om zélf een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Eva de Mol doet met haar onderzoek en als technologie-ondernemer. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen én legt uit wat ervoor nodig is om zelf ondernemer te worden.