Close

Tegen de regels in

07 mei 2020 04:05 / Eva de Mol
Columnist background Columnist image
W We leven in een tijd waar regels belangrijker zijn dan ooit. Ze beschermen niet alleen onze gezondheid, maar bieden ook een stukje houvast in onzekere tijden. Toch is er één groep die minder baat heeft bij regels en voorschriften: de ondernemers. Columnist Eva de Mol schrijft deze week over een post-coronatijdperk, waarin er hopelijk ook weer wat regels worden gebroken.

Sinds twee maanden draait ons leven om regels. Een behoorlijke uitdaging voor veel ondernemers omdat ze vaak succesvol zijn geworden door zich juist niet aan de regels te houden. Omdat ze creatief en innovatief durven zijn. Ik hoop dat we post-corona nog meer van die creativiteit gaan zien - zowel van kleine als van grote ondernemers. Hoe vaak maken we nou zo'n momentum mee? Waarop we al het bestaande op z'n kop kunnen en moeten zetten, en we worden gedwongen om de regels opnieuw uit te vinden. Hebben we onze bestaande structuren nog wel nodig?

Maar echt innovatief zijn en kritisch nadenken over de nieuwe vraagstukken vereist ook dat we ingaan tegen alles wat ons eerder is geleerd. Zeker als je gaat ondernemen! Veel mensen zullen je voor gek verklaren, wanneer je je baan opzegt en in het diepe springt. En dan ook nog in een tijd die economisch zo onzeker is. Daar moet je goed op kunnen anticiperen. Ben jij je als ondernemer straks ook bewust van alles wat je niet weet? Voel je je daarbij op je gemak? Een start-upbaan bestaat uit leren, en dat moet zo snel en zo goedkoop mogelijk. Die hustle klinkt misschien romantisch, maar in werkelijkheid is het ontzettend moeilijk. Je moet om leren gaan met gigantische onzekerheid en 'the unknown'. Jarenlang.

Je moet weg durven stappen van conformiteit

Als ondernemer zwem je constant tegen de stroom in. Er is veel moed voor nodig om die denkslag te maken en constant je eigen koers te bepalen. Het gaat gevoelsmatig in tegen alles dat wij van jongs af aan leren, namelijk: dat we ons aan de regels moeten houden. We vertellen onze peuters al hoe ze zich horen te gedragen aan tafel en dat ze netjes op de stoep moeten lopen.

Ook ons schoolsysteem is duidelijk een product van conformiteit. Je leert je aan de regels te houden, maakt rekensommen allemaal op dezelfde manier en leert keurig de rijtjes Franse woorden uit je hoofd. Wanneer de docent iets vertelt, leer jij je mond te houden. Die volgzaamheid begint al op je eerste schooldag. Je krijgt een syllabus en je ziet precies wat er van je wordt verwacht. Je hoeft niet na te denken wát je wilt lezen, want dat staat netjes voor je uitgeschreven. Je hoeft ook niet te bedenken wannéér je iets gaat lezen, ook dat staat vast. Wanneer de toetst plaatsvindt is ook al bekend. Weken van tevoren start de klas met oefentoetsen, want wee je gebeente als er een vraag in de toets zit die nog niet volledig is uitgekauwd. Het moet immers precies helder zijn hoe je kunt slagen.

Als je een nieuw bedrijf start, vertelt niemand jou wat je wel of niet moet lezen. Niemand vertelt je wat en wanneer te doen. En belangrijker nog: niemand vertelt je hoe je kunt slagen of winnen. Dat is moeilijk. Het betekent dat je weg moet durven stappen van conformiteit om lekker de andere kant op te gaan. Tegen alle regels en bestaande vormen in.

Ik hou ervan. Het maakt dat ik de allerleukste baan van de wereld heb. Dat ik met zoveel mensen mag praten, van ze leren, me laten inspireren en samen innoveren. Lekker tegen de regels in.

Iedereen heeft rolmodellen nodig om te zien wat er allemaal mogelijk is in ons leven. Om zélf een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Eva de Mol doet met haar onderzoek en als technologie-ondernemer. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen én legt uit wat er voor nodig is om zelf ondernemer te worden. 

EVA OP INSTAGRAM