Close

Klaar met corona

19 juni 2020 03:06 / Eva de Mol
Columnist background Columnist image
M Moeten we ons echt nog steeds zoveel zorgen maken om corona? En bang zijn voor een mogelijke tweede golf? Eva de Mol vraagt zich af of er niet wat vaker goed nieuws gedeeld kan worden over het teruglopen van de besmettingsrisico's.

Op kantoor is het nog steeds uitgestorven. Mensen zijn bang om met het openbaar vervoer te reizen en griezelen in de rij voor de koffie. Veel werk blijft al maanden liggen en ondertussen kijken we al met een schuin oog naar de 'zomervakantie'. "Bij ons op het werk zijn we echt lui aan het worden", vertelde een vriendin me gisteren. "Er worden geen grote beslissingen gemaakt en alles wordt uitgesteld. Waarschijnlijk gaan we pas in januari 2021 aan de slag, dus voorlopig doen we het lekker rustig aan."

Maar dat het met de dag slechter gaat met de economie omdat we het massaal rustig aan doen, negeren we even voor het gemak. En dat terwijl het CBS deze week constateerde dat het donkerste scenario realiteit wordt met 6 procent krimp. Ach, geen zorgen, want voorlopig betaalt de werkgever toch nog even door. Maar hoe lang houden werkgevers dat nog vol? Zeker als er niets binnenkomt? Ook veel opa's en oma's durven nog niet op te passen. Vanwege 'dat ene bericht' op het journaal over het reproductiegetal. En ook op het schoolplein hebben ouders het zwaar. Zie ik daar in de verte een heel klein snotneusje? Nee hè, weer een week thuis met de kids. Mijn zoontje van 4 jaar denkt inmiddels dat niesen een misdaad is, waarvoor de politie je op komt halen.

Ik vind het een mooi moment voor politici en experts om de bevolking gerust te stellen

Is het nog steeds echt nodig massaal thuis te blijven? Als we de politici en deskundigen in de talkshows mogen geloven wel. Er wordt gewaarschuwd voor een tweede golf, waarbij we steevast het gevoel krijgen dat die er hetzelfde uit gaat zien als de situatie in maart. Zelfs terwijl er nu meermalen is gebleken dat - ook als we ons buiten massaal niet aan de voorschriften houden - er toch geen stijging van besmettingen is. Die angst die mensen door dit soort berichten krijgen, heeft veel negatieve gevolgen.

De impact van een bericht van een expert in de krant of op tv is enorm. Veel groter dan we denken. Ik vind dat mensen hierdoor onnodig in spanning worden gehouden. Maurice de Hond publiceerde deze week een stuk waaruit blijkt Nederlanders hun risico om te sterven aan een besmetting veel hoger inschatten dan dat het in werkelijkheid is. Bij de Nederlanders onder de 45 jaar schat men die kans meer dan 425 keer zo groot in. 425 keer!

Als we naar de data kijken, lijkt het er sterk op dat veel Nederlanders hun risico's slecht inschatten. Ik vind het dan ook een mooi moment voor politici en experts om op te staan en de bevolking wat gerust te stellen. Een reëel beeld te geven van wat het gevaar van dit virus nu op dit moment is. En daar mag ook bij vermeld worden dat er echt wel weer rustig aan wat werk verricht mag worden.

Wat mij betreft is dit een oproep voor meer openheid over de nieuwe informatie – ook het positieve nieuws. Als ik de baas zou zijn van het journaal…

Iedereen heeft rolmodellen nodig om te zien wat er allemaal mogelijk is in ons leven. Om zélf een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Eva de Mol doet met haar onderzoek en als technologie-ondernemer. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen én legt uit wat er voor nodig is om zelf ondernemer te worden.