Close

Sorry

29 september 2020 09:09 / Zahra Boufadiss
Columnist background Columnist image
C Columnist Zahra Boufadiss is strafrechtadvocaat in Amsterdam. Op deze plek deelt ze iedere twee weken haar visie op haar werk – en de rest van de wereld.

Sorry seems to be the hardest word, aldus de grote wijsgeer sir Elton John. Ik weet precies wat hij bedoelde. Soms krijg ik het niet uit mijn strot, terwijl ik hartstikke goed weet dat ik fout zit. Eerst probeer ik nog naar de ander te wijzen, voordat ik schoorvoetend toegeef dat ik het bij het verkeerde eind had. Uiteindelijk ben ik opgelucht als ik mijn excuses heb gemaakt. Ook katholieken weten dat het toegeven van fouten een helende werking kan hebben. Na de biecht wordt vergeving geschonken en is de zonde als het ware uitgewist.

Blijkbaar zijn onze minister-president en minister van Volksgezondheid niet bekend met dit concept. Dat concludeerde ik in ieder geval toen ik gisteravond naar de persconferentie keek. De opmars van het virus was aan van alles en iedereen te wijten, behalve aan het falende beleid van de regering zelf. De hand bleef ver weg uit eigen boezem, terwijl er nogal wat aan te merken is op de gang van zaken van de afgelopen weken.

'Beperk je reisbewegingen! Tenzij je dat niet wil'

Iedereen wist dat het virus zou opleven in het najaar. Iedereen, behalve de regering, zo lijkt het. Het kabinet heeft een half jaar de tijd gehad om zich hierop voor te bereiden, maar de ministers doen net alsof ze in hun slaap zijn overvallen door de stijging van de besmettingscijfers. Nadat iedereen was geadviseerd om zich bij de minste of geringste klachten te laten testen, bleek de testcapaciteit niet op orde te zijn. Landelijke maatregelen bleven uit, behalve dat kroegen een uurtje eerder dicht moesten. Burgemeesters kregen een hoop verantwoordelijkheid. Hierdoor kon de burgemeester van Tilburg een voetbalfeest voor duizend hossende voetbalsupporters organiseren.

Inmiddels is de greep op het virus weg en zijn we terug bij af. Een uitstekend moment om van strategie te wisselen, dacht ik. Maar ik kwam bedrogen uit. Gisteren stond de persconferentie weer bol van de tegenstrijdige en onduidelijke adviezen. 'Beperk je reisbewegingen! Tenzij je dat niet wilt.' Over mondkapjes zei Rutte gisteren opeens dat hij 'niet in mondkapjes gelooft, maar wel dat ze iets doen.' Het OMT gaat nu voor de zoveelste keer onderzoek doen naar de werking van mondkapjes en ventilatie. Winkeliers moeten ondertussen zelf bepalen of zij een mondkapjesplicht invoeren. Hierdoor moeten zij kiezen tussen omzet of volksgezondheid. Een onmogelijke keuze die het kabinet voor hen zou moeten maken.

Enkele minuten later was mijn verwarring compleet, toen burgemeester Halsema Amsterdamse winkeleigenaars opeens adviseerde om wél een mondkapjesplicht in te voeren. “Laten we achteraf kijken of het werkt, nu moeten we alles aangrijpen om verdere verspreiding te voorkomen.” Een praktische benadering die ik alleen maar kan toejuichen.

Ze vergeten dat het hún taak is om draagvlak te creëren

Het lijkt wel alsof de regering wordt gegijzeld door haar oude beleid. Ondanks dat het land een nieuwe strategie nodig heeft, wordt angstvallig vastgehouden aan handjes wassen en anderhalve meter afstand. Voor andere maatregelen zou geen draagvlak zijn. Hierbij vergeten de bewindslieden dat het hun taak is om draagvlak te creëren.

En ik weet hoe lastig het is om toe te geven dat je fout zat. Maar er bestaat ook zoiets als voortschrijdend inzicht. Juist door zelfreflectie te tonen, kan de regering een frisse start maken. Ook Famke Louise en de burgemeester van Tilburg weten dat. Nadat beiden volledig werden afgebrand door heel Nederland, kwamen de openbare excuses. Opvallend was dat hun zonden direct werden vergeven. Men had opeens weer respect voor Famke Louise, terwijl je op z’n minst kan twijfelen aan de oprechtheid van haar boetedoening. En ook de burgemeester van Tilburg hoeft niet op zoek naar een nieuwe baan, omdat hij in het openbaar zijn schuld heeft belijd.

Onze regering kan hiervan leren. Geef toe dat er een verkeerde strategie is gevolgd en dat er inschattingsfouten zijn gemaakt. Leg uit waarom geleerd is van deze fouten en kondig duidelijke maatregelen aan. Op die manier creëer je het broodnodige draagvlak voor het volgen van de regels de komende maanden. Het is nog niet te laat.