Close

Er waren eens... twee boze oude mannen

01 oktober 2020 05:10 / Eva de Mol
Columnist background Columnist image
I In de hitte van de verkiezingsstrijd lijkt de Amerikaanse politiek steeds meer op een slechte film. Columnist Eva de Mol vraagt zich af waar het frisse geluid blijft in de VS. En nog belangrijker: de inhoud. Mogen wij als Nederlanders in onze gewassen handjes knijpen of houdt de VS ons een spiegel voor?

De Amerikaanse verkiezingsstrijd lijkt steeds meer op een slechte fantasy film. Het genre films dat zich kenmerkt door de aanwezigheid van onwerkelijke gebeurtenissen, verzonnen wezens en imaginaire werelden. Daarom lijkt het perfect aan te sluiten bij het verkiezingsprogramma van Trump. Want is het niet onwerkelijk dat basale mensenrechten worden ingeperkt in een tijdperk waar we juist voor nog veel meer gelijkheid zouden moeten strijden?

Op de stoel van Ruth Bader Ginsburg komt straks misschien een rechter te zitten die haar nalatenschap ongedaan kan maken. Een rechter die het recht op abortus voor vrouwen verder ter discussie stelt, waar decennia lang hard voor is gevochten en wat pas sinds 1973 wordt erkend. Amy Barret is ook een rechter die het homohuwelijk veroordeelt en daarmee zou ze de veiligheid en rechten van de lhbti-gemeenschap weer aan het wankelen kunnen brengen. En is het niet onwerkelijk dat Obamacare straks misschien wordt afgeschaft, hoe willen ze er dan voor zorgen dat de zorg toegankelijk blijft voor alle Amerikanen?

'Dit debat was de boze oude witte man op zijn slechtst'

Iedereen die het nieuws van de afgelopen weken volgt, bekruipt het onheilspellende gevoel dat je naar een slechte film kijkt. En daar bovenop kwam deze week het verkiezingsdebat om onze neus op de feiten te drukken. Het eerste officiële debat tussen de huidige president en de Democratische kandidaat Joe Biden gaat de geschiedenis in als het slechtste en meest rancuneuze presidentiële debat. Een 'shit show', aldus CNN. Ik dacht inderdaad even dat ik naar een scene uit Feuten het feestje aan het kijken was – maar dan de reünistenversie. Waar bleef de inhoud tussen al dit gebral?

Volgens een peilingen wisten de Amerikanen na het 'kroeggevecht' nog steeds niet wat te vinden van de visie van Biden. Niet gek want inhoudelijk was er niets besproken. Wel werd Trump al binnen vijf minuten voor clown uitgescholden en zo werd Biden op zijn beurt uitgemaakt voor socialist en oude man. En ik moet toegeven: hoe is het mogelijk dat de Democraten na vier jaar niet met een jongere kandidaat kunnen komen? Ik vind het schokkend dat beide kandidaten zo oud zijn, zij hebben toch geen enkele voeling met de jongere generatie? Wat weten deze twee mannen van de sociale en maatschappelijke thema's die het land in hun greep houden? Wat weten zij over het recht op abortus? Of alledaags racisme? Dit debat was de boze oude witte man, die we kennen van verhalen, op zijn slechtst.

'De VS houdt ons misschien een spiegel voor'

Wat leeftijd betreft doen we het in Nederland een stuk beter. We kunnen van alles op onze politici aanmerken, maar hoe verfrissend kwiek premier Rutte met zijn koffertje op de fiets springt, dat straalt een stuk meer hoop uit voor de toekomst. Aan de andere kant houdt de VS ons misschien een spiegel voor: de selecte en soms eenzijdige groep die aan de knoppen zit, weet lang niet altijd wat een samenleving nodig heeft. Ik hoop daarom ook dat de Nederlandse politiek er na 17 maart 2021 weer een stukje diverser uitziet – op alle fronten.

Iedereen heeft rolmodellen nodig om te zien wat er allemaal mogelijk is in ons leven. Om zélf een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Eva de Mol doet met haar onderzoek en als technologie-ondernemer. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen én legt uit wat er voor nodig is om zelf ondernemer te worden.