Close

Mama, was je vorige week trotser?

08 oktober 2020 11:10 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
O Op zondagochtend wordt columnist Janneke Niessen aan het denken gezet door haar zoon. Hoe vaak je kinderen ook vertelt dat een glansrijk resultaat niet het belangrijkste is, uiteindelijk maakt de sticker van een juf of meester toch meer indruk dan je denkt.

Na de vroege zondagochtend zwemles lig ik met mijn jongste zoon op de bank. Hij hangt al gamend tegen mij aan, terwijl ik een rondje social media doe. We vinden allebei dat we het verdiend hebben. Ik zeg dat ik zo trots op hem ben hoe hij het bij zwemmen doet. 'Mama, was je vorige week trotser op mij dan deze week?', vraagt hij, terwijl hij Yoshi over de finish stuurt. Verbaasd kijk ik hem aan en zeg: 'Waarom denk je dat?'. 'Nou, vorige week kreeg ik een sticker en deze week niet.' Er schieten meteen allerlei gedachtes door mijn hoofd en ik voel een lichte steen in mijn maag.

Ik wil namelijk niet dat mijn kinderen denken dat ik alleen trots ben als ze een bepaald resultaat behalen, dat alleen het einddoel telt. Zelf ben ik opgegroeid met de boodschap dat je gewoon je best moet doen en eruit moet halen wat erin zit. Zolang je dat doet, maakt het niet uit hoe ver je komt of wat je bereikt. Datzelfde wil ik nu aan mijn kinderen meegeven. Maar de ogenschijnlijk onschuldige sticker van een zeester maakt mij in één klap duidelijk dat dit nog niet zo eenvoudig is.

'Kinderen krijgen toch vaak de boodschap dat vooral het resultaat telt'

Want al zeg ik 100.000 keer tegen ze dat het gaat om inzet en doorzettingsvermogen, ze krijgen in de praktijk toch vaak de boodschap dat vooral het resultaat telt. Niet het plezier in lezen staat voorop, maar of je een zonnetje of een maantje bent. Het gaat er niet om of je een leuk leven hebt, maar hoeveel likes je daarvoor krijgt. Je kunt wel heel erg je best doen, maar het resultaat van de toets bepaalt of het goed genoeg is of niet. En we toetsen veel. Niet alleen geven we daarmee een verkeerd signaal af, we kijken maar naar een beperkt deel van wat iemand kan.

In een wereld waar kennis allang niet meer de onderscheidende factor is, zijn doorzettingsvermogen, creatief en kritisch denken, het vinden van je talent, problemen kunnen oplossen en lerend vermogen veel belangrijker. Hoe komt het dan dat we daar niet veel meer de focus op leggen? En hoe kan ik die boodschap toch overbrengen in een tsunami aan zonnetjes, likes en toetsuitslagen?

'Het maakt mij helemaal niks uit of je wel of geen sticker krijgt'

'Mama! Was je nou vorige week trotser?', klinkt het weer. Zijn vrolijke gezicht met twee vragende ogen verschijnt voor mijn neus en ik zeg: 'Nee natuurlijk niet gekkie, het maakt mij helemaal niks uit of je wel of geen sticker krijgt. Ik vind het belangrijk dat je je best doet, leren zwemmen komt dan vanzelf.'

'Ik doe ook echt mijn best', bevestigt hij. Ik geef hem een kus op zijn hoofd en terwijl ik googel of anderen al wel een antwoord hebben gevonden op mijn vraag, voegt mijn zoon er vrolijk aan toe: 'Nou ja, meestal doe ik m'n best, soms maak ik te veel grapjes en let ik niet zo goed op.' Ik zoek verder en maak een mental note dat we voorlopig nog wel even zoet zijn op zondagochtend.

Om te weten wat er allemaal mogelijk is, heb je rolmodellen nodig en om een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Janneke Niessen doet als technologie-ondernemer en investeerder. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen als ondernemer en schrijft over welke bedrijven je écht wilt leren kennen. En over alles wat haar nog meer opvalt.