Close

Iedereen een coolclub

05 november 2020 12:11 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
O Ook al zou Janneke Niessen niet anders willen, is ondernemen meestal niet de weg van de minste weerstand. Naast de adrenaline rush komen er ook genoeg kopzorgen en uitdagingen op je pad. En als je het dan even helemaal niet meer weet, heb je veel aan een club goede mensen om je heen. Een coolclub.

Hoewel ondernemen fantastisch is, kan het ook eenzaam zijn en mentaal zwaar. Je neemt beslissingen die veel impact hebben. Je maakt keuzes waar de toekomst van anderen van afhangt. Je doet iedere dag honderd dingen voor de eerste keer. En de druk om de mensen die in je geloven niet teleur te stellen is enorm. Een eindeloze stroom aan tegenslagen, grote en kleine uitdagingen en hoge pieken en diepe dalen wisselen elkaar af. Een achtbaan die ik in het pretpark zou overslaan.

Het is niet voor niks dat ondernemers 50 procent meer kans hebben op psychische problemen dan niet-ondernemers. Het is alleen een onderwerp waar niet veel over gesproken wordt. We lezen graag over de succesverhalen van ondernemers. En die zijn ook interessant. Maar er is ook een andere kant. Iedereen heeft wel eens dagen dat er zoveel misgaat dat je het liefst in bed gaat liggen onder een deken. En ik weet dat ik niet de enige ben die weleens kotsend van de stress boven de wc heeft gehangen, omdat ik niet wist of ik de maand erna de salarissen nog wel zou kunnen betalen. Dat constante gevoel dat het mis kan gaan geeft je adrenaline maar is ook slopend. Angst, wanhoop, imposter syndrome: voor veel ondernemers is het heel herkenbaar.

In stilte blijven worstelen is niet de oplossing

Maar omdat die kant veel minder zichtbaar is, kun je makkelijk het gevoel hebben dat je de enige bent. Je wilt niet zwak overkomen door erover te praten en je kwetsbaar opstellen, kan tegen je werken. Fake it till you make it. Terwijl het juist zo belangrijk is om dat wél te doen. In stilte blijven worstelen is niet de oplossing. En daarom ben ik zo ontzettend blij met de coolclub in mijn leven.

De coolclub ontstond per ongeluk; een aantal jaren geleden nodigde ik vier vrouwen uit voor een etentje. Ik kende ze via werk en beschouwde hen als mijn peers, hoewel ze allemaal iets totaal anders doen. Zij kenden elkaar niet, of misschien een beetje. Ik had verder geen doel voor ogen met die avond, het leek me vooral gezellig. Ik had in ieder geval nooit verwacht dat een etentje bij Restaurant Breda in Amsterdam, met te veel wijn en het curieuze dessert van grillworstijs, het begin zou zijn van een hechte groep, die meer dan eens mijn vraagbaak, uitlaatklep of relativering is geweest.

Ik gun iedereen een coolclub

Al na het voorgerecht was er een onuitgesproken vertrouwen dat we alles tegen elkaar konden zeggen. Het klopte. En de problemen en uitdagingen vlogen dan ook al snel over tafel. Zonder oordeel. Zonder agenda. Gewoon een open gesprek. Dat maakt het heel makkelijk om je kwetsbaar op te stellen. Dingen te bespreken die met collega's misschien lastig zijn en met je vriendinnen niet altijd een optie. Na die eerste avond spraken we af het vaker te doen, maar dan zonder grillworstijs.

We proberen iedere twee à drie maanden af te spreken en op de avonden dat we elkaar zien, komt er van alles voorbij. Hoe ga je om met publieke kritiek? Ben je in een bepaald conflict onredelijk of niet? Hoe los je het vervolgens op? Moet je die grote stap wel of niet zetten? Hoe ga je om met een IVF-behandeling op je werk? Moet je dat wel of niet delen? Die ene werknemer wel of niet ontslaan? Pivoten of niet? Er wordt gelachen, gevloekt en gehuild. We delen onze twijfels en zorgen – naast alle leuke dingen, want die zijn er ook genoeg.

Alleen al het feit dat je dat kunt doen maakt het makkelijker en minder zwaar. Maar het helpt je ook een fris perspectief te krijgen als je ergens veel te diep in zit en het zelf niet meer ziet zitten. Eerlijk zijn betekent ook dat ik weleens te horen krijg dat ik er helemaal naast zit of niet zo moeilijk moet doen. Gelukkig maar, want applaus krijgen is leuk, maar het is belangrijker om mensen om je heen te hebben die kritisch durven zijn. Daar word je alleen maar beter van.

Een groep waar je je veilig genoeg voelt om alles te bespreken is zó belangrijk. Ik gun iedereen een coolclub. Nu gezellig afspreken, gaat natuurlijk niet zo makkelijk, maar fantaseren kan geen kwaad: wie zou jij uitnodigen voor je eigen coolclub?

Om te weten wat er allemaal mogelijk is, heb je rolmodellen nodig en om een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Janneke Niessen doet als technologie-ondernemer en investeerder. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen als ondernemer en schrijft over welke bedrijven je écht wilt leren kennen. En over alles wat haar nog meer opvalt.