Close

Geen vaccin + wel uit eten = niet te rijmen

03 december 2020 11:12 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
D Dat de bereidheid om een aanstaand vaccin tegen corona te nemen behoorlijk laag is, daar snapt columnist Janneke Niessen echt niets van. Ze weet nog wel een paar manieren waarop mensen zich alsnog zullen laten overhalen tot een prikje.

Al vanaf de eerste lockdown is het vaccin tegen Covid-19 de stip aan de horizon. Dé manier om weer terug te gaan naar normaal. Nu het zover is en binnenkort de eerste vaccins beschikbaar zijn, twijfelen steeds meer mensen of ze dat vaccin wel moeten nemen. Op dit moment wil slechts 60 procent zich waarschijnlijk laten vaccineren. Om groepsimmuniteit te bereiken moet minimaal 70 procent, en het liefst 90 procent gevaccineerd zijn. Tenzij we alsnog overstappen naar het Zweedse model, en die kans lijkt me nihil, hebben we groepsimmuniteit nodig om de coronamaatregelen op te heffen. Het feit dat steeds meer mensen klaar zijn met alle maatregelen, maar dat tegelijkertijd de bereidheid tot vaccineren afneemt, rijmt niet met elkaar. Werk aan de winkel dus.

Als belangrijkste redenen om niet te vaccineren geven mensen aan dat het vaccin er te snel is en de bijwerkingen op lange termijn onbekend zijn. Maar er worden met dit vaccin geen concessies gedaan aan de veiligheid. De snelheid wordt mede verklaard door de enorme impact van het virus. Hierdoor is veel meer tijd en geld in korte tijd vrijgekomen en tijdens een pandemie is ook aan proefpersonen geen gebrek. Langetermijneffecten blijken er bij vaccins überhaupt nauwelijks te zijn. Ik hoop dus dat een uitgebreide en duidelijke voorlichtingscampagne van de overheid twijfel zal weg nemen. Zeker aangezien de normale vaccinatiegraad op ruim 90 procent ligt en we in de basis vaccins dus prima vinden.

Dat dit in strijd is met gelijke rechten lijkt me nogal een onzinnig argument

Een ander argument dat ik regelmatig voorbij hoor komen: ‘Ik zit niet in de risico groep’. Maar dat doet er nu ook niet toe. Of we het met de maatregelen eens zijn of niet, ze treffen iedereen. En de bijwerkingen van niet inenten hebben we de afgelopen negen maanden mogen ervaren. We hebben die groepsimmuniteit nodig en daarvoor moet een groot gedeelte van de bevolking zich vaccineren. Doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor degenen die wel ziek kunnen worden, hun baan hebben verloren of door alle lockdowns hun bedrijf naar de haaien zien gaan.

Als alle restaurants, theaters, festivals, bioscopen en kroegen een vaccin of een zelf te betalen test verplicht stellen zullen ook meer mensen hun bezwaren opzij zetten. Dat dit in strijd is met gelijke rechten lijkt me nogal een onzinnig argument richting de horeca, event- en culturele sector die net onevenredig hard zijn geraakt door alle maatregelen. Je kunt hen moeilijk dwingen mee te werken aan hun eigen ondergang door wel mensen toe te laten die mogelijk besmet zijn en zo weer op een nieuwe lockdown af te stevenen.

Maar ook andere landen zullen bijdragen aan het vergroten van onze vaccinatie bereidheid. We zijn een reislustig volk en andere landen en vliegmaatschappijen polderen een stuk minder. Daar wordt een vaccin simpelweg verplicht om binnen te komen of mee te vliegen. En hoewel we het dit jaar best prima vonden om ons eigen land te ontdekken, ga ik er vanuit dat we komend jaar weer echt toe zijn aan zonzekerheid, tropische bestemmingen, witte stranden, pistes en avontuur. 

Mocht er alsnog een groep overblijven die zich niet wil laten inenten, dan heb ik nog een paar, wat minder conventionele, suggesties om mensen verder te nudgen.

Korting blijkt een hogere prioriteit te hebben dan onze gezondheid

Introduceer een Black Wednesday. Een dag waarop je met vaccin overal korting krijgt. De drukke winkelstraten tijdens Black Friday lijken me genoeg bewijs dat we korting extreem hoog op onze prioriteiten lijst hebben staan. Hoger dan onze gezondheid tijdens een pandemie en dus vast ook hoger dan onze bezwaren tegen een vaccin.

Mocht dat ook nog niet genoeg zijn dan is het verspreiden van een variant op de complottheorie waarbij Bill Gates ons gaat besturen via 5G een optie. Maak ervan dat 5G met het vaccin geïmplementeerd wordt en alle jongeren die normaal als eerste vraag stellen wat de wificode is, zijn aan boord.

Ik neem het vaccin zodra ik daarvoor in aanmerking kom. Ik kan niet wachten weer naar een restaurantje te gaan, met grote groepen bij elkaar te zijn, te reizen en alle andere dingen te doen die nu niet mogen. Ik snap dat niet vaccineren een vrije keuze is, maar laat met liefde alle maatregelen achter bij degenen die die keuze maken, en ga zelf verder met leven.