Investeer in onafhankelijkheid

In december gaat mijn hoofd meestal alle kanten op: wat wil ik dit jaar nog afmaken of leren? En vooral ook: waar liggen mooie kansen in het nieuwe jaar? De afgelopen tijd was er veel discussie over de financiële onafhankelijkheid van vrouwen – of eigenlijk het gebrek daaraan bij Nederlandse vrouwen. Volgens mij wordt er te weinig naar de toekomst gekeken door een financiële bril. Dus, voordat je aan een traditioneel lijstje goede voornemens begint voor 2021, bedenk je dan ook dat er veel kansen liggen om meer te leren over jouw financiële opties en kansen. De belangrijkste bijdrage aan onafhankelijkheid is een betaalde baan, maar er zijn ook veel andere opties om vermogen te laten groeien. Zoals investeren in vastgoed, op de beurs of in bedrijven. Wat mij betreft geldt: beter vroeger dan later.
Als we het over investeren of beleggen hebben, is het meest voorkomende argument van vrouwen: 'Oh, dat kan ik niet hoor'. En in de ergste gevallen komt daar nog achteraan: 'Dat is echt iets voor mijn man'. Ontzettend achterhaald en complete onzin, want natuurlijk kan jij het ook! Iedereen kan het leren en daarom is het belangrijk om jezelf goed in te lezen over je opties. Begin altijd met jezelf de vraag te stellen: waarom wil ik eigenlijk gaan investeren? En: hoeveel geld heb ik beschikbaar? En de allerbelangrijkste les om in je achterhoofd te houden: zet nooit in met het oog op een 'quick win'. Ja het gebeurt, maar is in de praktijk zó zeldzaam. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, is het dat meestal ook. Verder komen stalen zenuwen en een portie lef ook goed van pas, dus laat je niet leiden door emoties, een dipje op de beurs of een buurman die voorspelt dat de markt gaat inkakken.
“ Met bonkend hart zag ik mijn investering verdampen
Uit eigen ervaring weet ik dat emotionele beslissingen vaak de slechtste beslissingen zijn. In 2016 maakte ik bijvoorbeeld een grote misser tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Ik was ervan overtuigd dat Hillary Clinton zou winnen en had een behoorlijke investering gedaan op de beurs, in de verwachting dat de markt zou pieken op het moment dat zij president werd. De hele nacht bleef ik op om de uitslagen te volgen en 's ochtends werd daadwerkelijk bevestigd dat Donald Trump had gewonnen. De beurzen zakten die dag op historistische wijze in het rood, en met bonkend hart zag ik mijn investering verdampen. Ik struinde het internet af naar tips, maar niemand wist wat er zou gaan gebeuren. In een vlaag van angst verkocht ik het hele zooitje met enorm verlies, om een dag later te zien dat de beurzen gewoon weer opkrabbelden. Had ik een paar weken gewacht, dan had ik een heel wat mooier rendement kunnen maken. Lesje geleerd, dat wel.
LEES OOK
Voordat je vol daadwerkelijk aan de bak gaat, raad ik je aan om na te denken over wat je ermee wil bereiken én hoeveel tijd dat in jouw geval mag kosten. Dan kan je daarna rustig uitzoeken welke vorm goed bij je past, of dat nou met een broker is, via een fonds óf op eigen houtje natuurlijk. Ik zou iedereen aanraden om te kijken naar bedrijven die je inspireren. Denk bijvoorbeeld aan duurzaamheid of mode, want de ervaring leert dat je een investering beter kan beoordelen wanneer het binnen je interessegebied ligt. Zelf heb ik vorig jaar bijvoorbeeld meteen aandelen gekocht in Beyond Meat, een bedrijf dat duurzaam kweekvlees maakt. Gewoon omdat ik dat een belangrijke missie vind en nu vanaf de zijlijn meer over deze trend hoop te leren.
Wat mij betreft een mooi voornemen om je hier wat meer in te verdiepen dus, en vergeet dan ook niet dat vrouwen hele goede investeerders zijn. Ze nemen over het algemeen gematigd risico, wegen keuzes langer af en investeren voor de lange termijn. Kortom: groen licht voor een goede financiële start in 2021 – en daarmee ook wat meer onafhankelijkheid. Deal?!
Iedereen heeft rolmodellen nodig om te zien wat er allemaal mogelijk is in ons leven. Om zélf een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Eva de Mol doet met haar onderzoek en als technologie-ondernemer. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen én legt uit wat er voor nodig is om zelf ondernemer te worden.