Close

Doei 2020, hallo 2021

17 december 2020 06:12 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
V Vrolijk zingend je verheugen op kerst, dat ziet er dit jaar net een beetje anders uit. Maar hoewel er genoeg redenen zijn om te mokken, besluit columnist Janneke Niessen vooral vooruit te kijken naar 2021.

Ik heb nog nooit zo graag afscheid genomen van een jaar als van 2020. Normaal kijk ik graag terug op alle hoogte-, en onvermijdelijke dieptepunten, maar dit jaar kan ik niet wachten tot we weer verder kunnen en heb ik geen enkele behoefte om terug te kijken. Want 2020, ik denk dat we best kunnen concluderen dat je er een puinhoop van hebt gemaakt. Iedereen had er aan het begin van het jaar in ieder geval wat meer van verwacht. Jij misschien zelf ook wel. Zelfs de 'zekerheden' van dit jaar bleken niet zo zeker: Koningsdag, Formule 1 in Nederland, het songfestival in Rotterdam, het winnen van het EK-voetbal (want dat we zouden winnen was ook zeker, toch?), de Olympische Spelen. Zelfs Brexit is nog niet rond. Laat staan alle andere dromen en plannen die we hadden voor dit jaar, die zijn allemaal bij dromen en plannen gebleven.

Als ik echt m'n best zou doen, zou ik heus wat goede dingen kunnen vinden in de berg ellende van dit jaar. Maar heel eerlijk? Ik heb er gewoon geen zin in. Ik ben zo klaar met 2020. Deze week is wat dat betreft een afsluiting die perfect aansluit bij dit jaar, máár die ook meteen de druppel is. Een nieuwe lockdown, scholen die dicht moeten, de aanname dat iedereen die geen cruciaal beroep heeft ook niks te doen heeft. En van 'samen' is ook geen sprake meer. Niemand lijkt nog geduld of begrip voor elkaar te hebben. Niemand gunt elkaar iets. Als je iets doet wat volgens een ander niet mag, heb je automatisch de verkeerde intenties. Dan ben je sowieso een 'superspreader' en persoonlijk verantwoordelijk voor iedere persoon op de IC. Als klap op de vuurpijl blijkt dat we, nu het vaccin volgende week wordt goedgekeurd, onze systemen niet op orde hebben. Hoe dan?! We weten dit toch al sinds maart?

Normaal huppel ik in december rond van gezelligheid naar gezelligheid

Dus waar ik normaal bijna de hele maand december al kerstliedjes zingend – in mijn hoofd, no worries – op mijn glittersneakers rondhuppel van gezelligheid naar gezelligheid, ben ik vooral aan het mopperen. De rek is eruit, de energie om er nog iets van te maken moet echt uit mijn tenen komen en ik verlang intens naar 2021. Ik ben heus niet zo naïef om te denken dat op 1 januari alles anders is. Ik weet dat we dan nog gewoon in lockdown zitten. Maar toch voelt zo'n nieuw jaar als een nieuwe kans. Permissie om te dromen. Hoop dat het helemaal goed gaat komen.

Al je vrienden tegelijk zien. Dat de horeca weer open is en we weer overal naartoe kunnen, dat alles weer kan en mag. Dat je niet alles hoeft te plannen en dat je nieuwe mensen kan ontmoeten. Je collega's weer zien én met grote groepen bij elkaar zijn. Dat de voorpret voor je vakantie weer bestaat uit het dromen van een lekker wijntje op een wit strand, in plaats van angstvallig refreshen of het door jou gekozen land niet ineens van geel naar oranje is gegaan. Dat wattenstaafjes tot in je hersenen, mondkapjes en anderhalve meter tot het verleden behoren. Dat we weer kunnen dansen, zingen en plannen maken. Dat die plannen misschien zelfs door kunnen gaan en niet worden gedwarsboomd door nieuwe lockdowns of beperkingen. Dat we alle dingen die dit jaar niet door konden gaan allemaal kunnen inhalen. Dat je in plaats van een lege agenda een bomvolle hebt met alleen maar feestjes. Van dat idee word ik echt intens gelukkig. 2021, ik heb zoveel zin in je.

Om te weten wat er allemaal mogelijk is, heb je rolmodellen nodig en om een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Janneke Niessen doet als technologie-ondernemer en investeerder. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen als ondernemer en schrijft over welke bedrijven je écht wilt leren kennen. En over alles wat haar nog meer opvalt.

LEES MEER OVER