Close

Als je kracht je zwakte blijkt

23 december 2020 12:12 / Elodie Verweij
Columnist background Columnist image
J Je ergens met kracht op laten voorstaan, doet het natuurlijk goed in de politiek. Maar het maakt ook kwetsbaar, merkt politiek redacteur Elodie Verweij. Want je moet het maar wel mooi waarmaken. En zorgen dat je niet in je zelf gegraven valkuilen stapt.

De politiek bestaat uit helden. Allemaal helden. Die allemaal hun eigen heldendaad willen plegen.

Je hebt held Baudet die het partijkartel nu écht gaat doorbreken. Held Kaag, die de eerste vrouwelijke premier wil zijn. Held De Jonge, die heel veel verantwoordelijkheid neemt om het land uit de crisis te helpen. En dan heb je nog Rutte de Stabiele.

Allemaal wanen ze zich Achilles. De beroemde Griekse held, die de oorlog tegen Troje wel even ging winnen. Zijn moeder had hem net na zijn geboorte ondergedompeld in de rivier de Styx, om hem onkwetsbaar te maken. Niets kon hem raken. Onze politieke helden willen dat ook. Ze huren campagnestrategen in die hen zo vroeg mogelijk onderdompelen in de rivier van voorbereiding. Alles om ongeschonden de campagne door te komen, en de verkiezingen te winnen.

Wat resteerde was een doorbroken partijkartel... maar niet van de machtspartijen

Maar helaas. Kijk maar naar Achilles: niemand is onkwetsbaar…

Thierry Baudet ondervond dat onlangs aan den lijve. Hij wilde als heldendaad het partijkartel doorbreken. Maar dat liep anders dan gepland.

Eerlijk is eerlijk: hij was goed op dreef. Forum werd vorig jaar de grootste van het land. Overal verzamelden zich Statenleden en Eerste Kamerleden voor de nieuwe partij. De baantjes werden uitgedeeld aan alle kanten. En als je goed lag bij Baudet maakte je zelfs kans om op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen te komen! Het geluk van de FVD’ers kon niet op.

Totdat FVD daalde in de peilingen. Ineens waren mensen niet meer zo zeker van hun baantje, en moest de koers van de partij verlegd. Tja… wat er daarna gebeurde weten we allemaal nog wel: FVD implodeerde. En wat resteerde: een doorbroken partijkartel, niet van de machtspartijen, maar van FVD zelf.  

Baudet had misschien het verhaal van Achilles beter moeten bestuderen. De moeder had haar zoon weliswaar ondergedompeld in de Styx, maar één plekje had het water niet geraakt: zijn hiel, de plek waar ze hem had vastgehouden.

Hij wilde niet alleen het land, maar ook zijn partij redden

De hiel van Baudet bleek zijn eigen partij te zijn.

Held Hugo de Jonge, tot voor kort de partijleider van het CDA, had het ook niet makkelijk. Zijn heldendaad: verantwoordelijkheid nemen. Maar juist in zijn eigen partij werd hem dat niet in dank afgenomen… De beste man nam in maart het loodzware coronaministerschap over van de ingestorte minister Bruins. Het land moest gered. In juni nam hij nog meer verantwoordelijkheid op zich door naast het land ook nog eens zijn partij te redden. Hij werd lijsttrekker, maar met een te minimaal mandaat, omdat hij te nipt won van opponent Pieter Omtzigt.

De partij werd onrustig, er werd aan zijn stoelpoten gezaagd, en hij had eigenlijk de verantwoordelijkheid moeten nemen om al dat geneuzel in de partij de kop in te drukken. Maar door zijn verantwoordelijke andere baan lukte hem dat met geen mogelijkheid.

Ook Held Hugo werd geraakt op zijn sterkste punt. Al die verantwoordelijkheid werd hem te veel. Hij trok zich terug als partijleider.

Sigrid Kaag dan. Haar heldendaad: opkomen voor de positie van vrouwen. En daarom wil ze de eerste vrouwelijke premier van ons land worden. Ze zei het zo mooi tegen Eva Jinek toen die haar afgelopen juni interviewde in Hotel New York: “Of je nu man of vrouw bent, je moet het durven”. Je ziet volgens haar dat vrouwen zichzelf weg censureren. “En dat moet nu echt afgelopen zijn”.

Mooie woorden. Maar twee weken terug kwam er ineens een mogelijke #MeToo-kwestie binnen D66 boven tafel. Een D66-prominent zou de toenmalige directeur van het partijkantoor van de liberalen hebben gestalkt en opgesloten. De vrouw in kwestie heeft ontslag genomen, de man is gebleven. Niet alleen gebleven… hij profileerde zich later als campagneleider van Sigrid Kaag, de vrouw die de positie van vrouwen zo hoog in het vaandel heeft staan.

De kwestie wordt nu onderzocht door een onafhankelijk bureau. Maar als het klopt wat er is beweerd, dan ben ik heel benieuwd hoe Kaag dit gaat afhandelen. Een potentiële genadeklap, want de pijl zit recht in haar achilleshiel. Het is alleen de vraag hoe diep.

Vergeet niet dat de laatste nieuwkomer hem vorig jaar nog verslagen heeft

En dan heb je nog Mark Rutte, de man die simpelweg aan het pluche geplakt lijkt. Zijn heldendaad is vooral: ondanks alles blijven zitten waar hij zit. En iedereen vraagt zich af: hoe kunnen we hem verslaan?

Hij wordt nu geprezen omdat hij zo stabiel het land leidt, zeker tijdens deze coronacrisis. Maar wat gebeurt er met hem als de crisis klaar is? Zijn we dan nog steeds zo blij met die stabiliteit? Of willen we wat nieuws? Rutte kan zich nu onkwetsbaar wanen met die hoge peilingen. Maar vergeet niet dat de laatste nieuwkomer – Baudet - hem vorig jaar nog verslagen heeft. En o ja, dan is er ook nog die lastige kwestie van de toeslagenaffaire, die de premier en het hele kabinet nog weleens parten zouden kunnen gaan spelen.

Dus, voor iedereen die Rutte van de troon wil stoten: de achilleshiel zit vaak daar waar je je het sterkst waant.

Elodie is chef politiek van Jinek. Ze is fan van het Binnenhof, en struint graag met haar coffee-to-go door de Haagse wandelgangen.

Elodie Verweij

LEES MEER OVER