Close

De jeugd heeft de toekomst, maar betaalt ook de rekening

28 januari 2021 06:01 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
O Ook de kinderen van columnist Janneke Niessen zitten al weken thuis – en inmiddels is de rek er echt uit. In haar column doet ze een dringend beroep op Den Haag: verlies de rechten van kinderen niet uit het oog. Want de jeugd heeft weliswaar de toekomst, maar betaalt straks ook de rekening.

Met een flinke vaart vloog zijn vulpen tegen de muur. Een ogenschijnlijk onschuldig voorval was de aanleiding maar eigenlijk zaten alle frustraties van drie weken thuisonderwijs gesloten in die worp. Het scherm van de klas wat continue glitched. Het slechte geluid waardoor mijn zoon dingen vaak niet meekrijgt. Dat hij daardoor fouten maakt terwijl hij het antwoord eigenlijk wel weet. Iedere dag kijken naar een volle klas met kinderen die wel naar school mogen, terwijl hij zelf thuis zit. Alsof je naar een feestje kijkt waar je zelf niet bij mag zijn. Hele dagen in Google Meet eisen hun tol. Maar ik zie ook de gelatenheid dat het nou eenmaal is wat het is. Dat hij soms het geluid maar gewoon uit zet omdat 'het toch niet goed te verstaan is' en daarom maar gewoon begint met het maken van de opdracht. Toen hij er laatst even doorheen zat en ik vroeg of er iets specifieks was gebeurd, zei hij: 'Weet je wat er is gebeurd? Corona'.

Ik heb er soms buikpijn van als ik zie welke impact deze lockdown op kinderen heeft. Het is met ups en downs want het blijven kinderen, die zijn flexibel en proberen er toch wel wat van te maken. Maar de rek is er wel uit. Unicef, de Kindertelefoon en talloze andere organisatie trekken aan de bel over de impact die de scholensluiting heeft; kinderen ervaren meer eenzaamheid en stress en de zo belangrijke sociaal emotionele ontwikkeling op school valt weg. Voor een steeds groter wordende groep kinderen zijn de gevolgen veel ingrijpender en mogelijk blijvend.

Hoe deze heftige inbreuk ooit werd goedgekeurd is mij echt een raadsel

De vraag wanneer de scholen weer opengaan, durf ik niet eens meer te beantwoorden omdat het onherroepelijk tot teleurstelling leidt. In het beleid tot nu toe heb ik weinig prioriteit voor kinderen en jongeren kunnen ontdekken. Volgens mij is de huidige scholensluiting daar een overduidelijk voorbeeld van. Die is er namelijk omdat blijkbaar niemand in Den Haag een creatievere oplossing had om meer mensen thuis te laten werken. En dat je met deze maatregel slechts een klein deel van de werkenden bereikt, heeft iemand ook gemist. Want news flash: niet alle werkende mensen hebben schoolgaande kinderen en het woon-werkverkeer is maar met een derde afgenomen. Doel niet bereikt, maar wel 1.5 miljoen kinderen op de basisschool en 1 miljoen middelbare scholieren én hun docenten de pineut. Hoe deze heftige inbreuk op artikel 28 (kinderrecht) ooit door de Kamer werd goedgekeurd is mij echt een raadsel.

'Dat kinderen en jongeren niet zo moeten zeuren', is een argument dat ik vaak voorbij zie komen, want in Syrië ia het allemaal nog veel zwaarder. Of in een ander land. Of in een andere tijd. Maar als dat een argument was, hoefden we in Nederland überhaupt nooit meer ergens over te klagen. Is dat de ambitie die we hebben voor de kinderen en jongeren in Nederland? Pretty low bar. Vergeten we voor het gemak dan maar even dat het wel déze generaties zijn die straks voor de kosten opdraaien? De kosten die nu worden gemaakt. Zij zijn degenen die het langst van iedereen met de gevolgen worden geconfronteerd. In Israël gaan ze eindexamenklassen inenten zodat ze weer veilig naar school kunnen en dit jaar in ieder geval op een normale manier eindexamen kunnen doen. Lees je mee Hugo?

Er is geen enkele garantie dat scholen later niet weer dicht gaan

In het exit plan staan de scholen nu vooraan om straks als eerste open te gaan, maar een duidelijk tijdspad ontbreekt. Sterker nog: er is geen enkele garantie dat ze later niet weer dicht gaan, want we weten allemaal dat die belofte al eerder is gebroken. En voor het gemak wordt er volledig voorbijgegaan aan het feit dat de scholensluiting in eerste instantie al niets met de veiligheid van kinderen te maken had. Wat moet er gebeuren zodat de rechten van kinderen serieus worden meegenomen in de besluiten? Hoeveel slechter moeten de berichten over kinderen in een kwetsbare positie nog worden? Moeten kinderen zelf iedere avond aan tafel zitten bij de nieuwsprogramma's en talkshows op tv? De coronamaatregelen zijn begrijpelijk en noodzakelijk, maar het welzijn van kinderen is dat ook.

Om te weten wat er allemaal mogelijk is, heb je rolmodellen nodig en om een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Janneke Niessen doet als technologie-ondernemer en investeerder. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen als ondernemer en schrijft over welke bedrijven je écht wilt leren kennen. En over alles wat haar nog meer opvalt.