Close

Laat je stem op 17 maart geen COVID-stem zijn

11 februari 2021 05:02 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
M Met de verkiezingen voor de deur is het alweer bijna een jaar geleden dat het coronavirus Nederland in haar greep nam. Als we dat ergens terug hebben gezien, is het wel in Den Haag en dat maakt het verleidelijk om straks een COVID-bril op te zetten in het stemhokje. Zonde, vindt ondernemer en columnist Janneke Niessen. Zij pleit ervoor om – ook nu – vooruit te blijven kijken.

'Al dat gedoe rondom corona, ik weet echt niet wat ik moet stemmen op 17 maart', zei iemand onlangs tegen me. En hoewel ik enigszins verbaasd was, hoor ik steeds vaker dat mensen hun stem koppelen aan het huidige pandemiebeleid. Maar met een stem vóór of tegen dit beleid doe je Nederland wat mij betreft verschrikkelijk tekort.

Ik kijk daarom liever naar hoe partijen de komende vier jaar vorm willen geven aan Nederland. En die kennis neem ik mee naar de stembus. Want hoe overheersend COVID-19 ook is op dit moment, dat blijft niet zo. Ik ga ervan uit dat wanneer de formatie is afgerond, dat kan namelijk best even duren, iedereen is ingeënt. Of anders snel daarna. Dan kunnen we door met het leven zónder pandemie. Laten we daarom vooral niet stemmen op basis van vandaag of gisteren, maar kiezen voor morgen.

Corona bepaalt toch zeker niet onze dromen voor Nederland?

Stemmen tegen de huidige maatregelen voelt misschien als een stem tegen de gevestigde orde, maar dat is het niet. Ik zie het als een één-issue-stem, een stem op het verleden en met gebrek aan ambitie. Corona bepaalt nu misschien de agenda, maar toch zeker niet onze dromen voor Nederland? Hoe we willen dat het land er in de toekomst uitziet of waar we onze prioriteiten moeten leggen?

Als de Amerikaanse verkiezingen iets hebben laten zien, is het dat we de invloed van nepnieuws en leugens niet mogen onderschatten. Wantrouwen tegen de overheid was daarvoor een goede voedingsbodem – en mede dankzij technologie kon het escaleren. In Nederland praten we daar graag over alsof het ons nooit zou kunnen overkomen, maar we mogen best wat kritischer in de spiegel kijken. Het is hier net zo goed een probleem, want ook wij zijn overduidelijk niet immuun voor de trend waarbij mensen stemmen op wat ze geloven dat waar is, en niet op wat met feiten is gestaafd. Daarmee schat je ons stemrecht niet op waarde en doe je jezelf en Nederland tekort.

'Op 17 maart ligt de bal bij jou en kan je niet wijzen naar een ander'

Ik beschouw het kiesrecht als een fundamenteel recht, dat samengaat met een grote verantwoordelijkheid. Op 17 maart heb je de kans om te laten horen welke ambitie jíj hebt voor Nederland. Dan ligt de bal bij jou en kan je niet wijzen naar een ander of je verschuilen achter een tweet die je hebt gelezen. Laten we dan ook niet zwelgen in zelfmedelijden met een wat-maakt-mijn-stem-nou-uit-houding.

Ik probeer me voor te bereiden door ervoor te zorgen dat ik geïnformeerd ben en me te verdiepen in de partijprogramma's. Ik bepaal van tevoren wat ik belangrijk vind, kijk naar de feiten en maak dan mijn keuze. Note: feiten vind je over het algemeen niet bij anonieme Twitteraccounts. En verifieerbare leugens worden niet opeens waarheid onder het mom van 'vrijheid van meningsuiting' en ook niet als iemand het tien keer herhaalt.

'Ik ga stemmen op een partij die innovatie en ondernemerschap hoog op de agenda heeft'

Partijen die voor mij sowieso afvallen zijn partijen die vooral bezig zijn met het uitsluiten van bepaalde groepen op grond van geloof, seksuele voorkeur, kleur, achtergrond of om een andere reden. Ik ben niet geïnteresseerd in partijen die openlijk racistisch zijn, ook al zien ze dat zelf als privégesprekken. Tegen partijen die vinden dat vrouwen minder rechten hebben dan mannen of vrouwenrechten op een andere manier niet respecteren, willen beperken of denken zich te kunnen bemoeien met wat er in hun baarmoeder gebeurt, zou ik willen zeggen: het is 2021, get with the programme.

Ik ga wél stemmen op een partij die innovatie en ondernemerschap hoog op de agenda heeft staan. Die uitgaat van de kracht van het individu en waar hard werken wordt beloond, maar die ook zorgt voor een vangnet voor diegene die het nodig hebben. Een partij die diversiteit ziet als kracht in plaats van bedreiging. Een partij die investeert in onderwijs en de toekomst van de planeet. Die kansen ziet in Europa.

Bonuspunten voor de partij die vindt dat Nederland een chief technology officer nodig heeft, want een blik op de verschillende programma's leert mij dat dit onderwerp nog steeds veel te weinig aandacht krijgt. Terwijl steeds weer blijkt dat technologie de toekomst is – en daarmee cruciaal voor de positie van Nederland. Laten we leren van de miskleunen op het IT-vlak, die nu aan de orde van de dag zijn. Dat moeten we in de toekomst echt voorkomen. We moeten er in Nederland toch voor kunnen zorgen dat ieder departement de impact én mogelijkheden van technologie kent en toepast? Dat lijkt me dagelijkse kost. Een visie en strategie neerleggen voor Nederland, waarmee we over een paar jaar niet meer jaloers kijken naar Silicon Valley, maar de betere versie zijn. Mét Europese waarden en normen, dat is het doel.

Voor welke Nederland kies jij op 17 maart?

 

Om te weten wat er allemaal mogelijk is, heb je rolmodellen nodig en om een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Janneke Niessen doet als technologie-ondernemer en investeerder. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen als ondernemer en schrijft over welke bedrijven je écht wilt leren kennen. En over alles wat haar nog meer opvalt.

LEES MEER OVER