Bye old boys network, hello financefluencers

Beleggen is hot. Zó hot dat traditionele beleggers er ook lucht van hebben gekregen. Er gaan inmiddels zelfs steeds meer geluiden op dat financiële influencers op YouTube en Instagram aan banden moeten worden gelegd. Want, zo luidt de kritiek: 'Online experts zouden vooral hobbyisten zijn zonder gedegen economische studie'. En dus moeten ze goed in de gaten worden gehouden, misschien zelfs gereguleerd door de AFM.
Dat gebrek aan studie klinkt in eerste instantie misschien als een redelijk argument, maar ik zet er toch m'n vraagtekens bij. Ik vind het namelijk helemaal niet zo vreemd dat mensen niet langer genoegen nemen met de droge kost die de traditionele media ons voorschotelen als het om beleggen gaat. Sterker nog: ik ben ervan overtuigd dat mede dankzij deze online influencers informatie over beleggen en financiële zaken veel laagdrempeliger is geworden voor een hele grote groep mensen.
LEES OOK
De tijd dat je een droge cursus beleggen moest volgen voordat je zelf wat kon pielen op de beurs is echt voorbij. Het hoeft je niet met de paplepel te zijn ingegoten om toch iets mee te krijgen van alle instapmogelijkheden. Een van de geweldige uitkomsten van 'het internet' is namelijk die enorme hoeveelheid informatie die je er kunt vinden, zodat je niet eerst eindeloos in de boeken hoeft te zitten voordat je het zelf probeert.
Heeft Rens Kroes voedingswetenschappen gestudeerd? Heeft de gigantische garde aan momfluencers een diploma pedagogiek? Zijn coaches allemaal afgestudeerd psycholoog? Vaker niet dan wel. Dat hoeft ook helemaal niet erg te zijn, want volgens mij baseren influencers zich vrijwel altijd op hun eigen ervaringen. En vervolgens is het aan de kijker, luisteraar of volger om te bepalen wat hij of zij doet met dat advies.
“ 'Vroeger waren beleggingsadviseurs vooral stoffige heren in jagersjas of stropdas'
De opkomst van kleinere succesvolle beleggers laat juist zien dat het helemaal niet nodig is om een dure opleiding te volgen om zelf gedegen financiële beslissingen te nemen. Ook met online verkregen kennis kan je financieel succes behalen. Een andere mooie bijkomstigheid is dat de online experts, zeker als je naar het totale aanbod kijkt, een stuk diverser zijn dan de meeste traditionele beleggingsadviseurs. Waar het een paar jaar geleden nog vooral stoffige heren waren in jagersjas of stropdas, zien we nu ook stoere jonge mannen én vrouwen die ons meenemen in de financiële wereld. Neem Janneke Willemse, die met haar boek Blondjes beleggen beter een duidelijke analyse geeft van haar leerervaringen, haar huidige portefeuille en misstappen.
Dat complete plaatje komt op mij een stuk transparanter over dan de website van de gemiddelde traditionele beleggersbank. Een ander mooi voorbeeld is Madelon Vos, de 25-jarige 'Miss Bitcoin', met 43.000 volgers op YouTube en een dikke 25.000 op Instagram, precies het soort media waar ze waarschijnlijk een nieuwe doelgroep warm maakt voor beleggen. Is Vos jong en onervaren? Onzin, ze is dik negen jaar actief als belegger en bovendien verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam om ook daar les te geven over beleggen.
LEES OOK
Weer een andere groep influencers richt zich op dames die financieel onafhankelijk willen worden door het nemen van betere financiële beslissingen. Puck Landewé is hier een voorbeeld van, met haar platform Fire for women. Mooie aanwinsten, zo tussen de old boys network, waar de beleggingswereld toch voor een groot deel uit bestaat.
In plaats van kritiek en extra toezicht, mogen we volgens mij juist blij zijn met deze ontwikkelingen. Extra toezicht op de groeiende online beleggingspraktijken lijkt me bovendien niet meer van deze tijd. Wie zelf een registratie heeft bij de AFM, begrijpt heel goed dat het een onmogelijke taak zal zijn voor individuele influencers om aan de bureaucratie en regelgeving van de financiële waakhond te voldoen.
Uiteindelijk blijft het toch echt altijd iemands eigen verantwoordelijkheid om te bepalen of en welk advies wordt overgenomen. Of dat nu een coach, voedingsexpert of financieel adviseur is. Van officiële beleggers krijgen we immers ook geen garanties. En als iemand echt alles gelooft wat er op Instagram wordt gezegd of te zien is, dan is hij of zij misschien niet heel geschikt als belegger, maar dan kom je daar ook vast snel genoeg achter.
Iedereen heeft rolmodellen nodig om te zien wat er allemaal mogelijk is in ons leven. Om zélf een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Eva de Mol doet met haar onderzoek en als technologie-ondernemer. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen én legt uit wat er voor nodig is om zelf ondernemer te worden.