Close

Testweigeraars, blijf lekker thuis!

03 maart 2021 01:03 / Zahra Boufadiss
Columnist background Columnist image
C Columnist Zahra Boufadiss is strafrechtadvocaat in Amsterdam. Op deze plek deelt ze iedere twee weken haar visie op haar werk – en de rest van de wereld.

Niks zo leerzaam als het menselijk gedrag bij een buffet. In mijn leven ben ik één keer op zo’n typische all-inclusive-vakantie geweest. Bestemming Lanzarote. Het was de full experience. We werden onderworpen aan een afschuwelijk animatieprogramma, maar er was ook een buffet! Bergen eten. Voor een tienjarige als ik nogal indrukwekkend. Om dringen te voorkomen, werden we ingedeeld in groepen. De meeste vakantiegangers trokken een sprintje zodra het hun beurt was. Het bord werd zo vol mogelijk geschept. De dame blanche verdween zo bovenop de halfgare kipsaté. 

Wij waren als laatste aan de beurt. Tot mijn grote angst zag ik dat sommige schalen leeg bleven. De keuken kon het simpelweg niet meer bijhouden. De dagelijkse dans van de buffethamsteraars was fascinerend en afschuwelijk tegelijkertijd. Sindsdien kunnen buffetten mij niet meer bekoren.

Op die manier bleek nog voor de show dat vijf mensen corona hadden

Een Lanzarote-flashback drong zich aan me op bij de show van Guido Weijers. Die voorstelling werd georganiseerd door Fieldlab Evenementen, een samenwerking tussen de evenementenbranche en de overheid. Hun missie: het organiseren van grote evenementen met 500 bezoekers zonder anderhalve meter.

Dat moet natuurlijk wel veilig en verantwoord. Het kabinet was niet direct fan. Pas na langdurig lobbyen ging men overstag: Fieldlab mocht acht evenementen organiseren om de proef op som te nemen. Voetbalwedstrijden, concerten en theatershows. Eindelijk licht aan het einde van de tunnel! Niet alleen voor de branche, maar ook voor ons. Eindelijk naar je lievelingsartiest of voetbalclub, nog voordat je gevaccineerd bent! Maar die proefevenementen moesten nog wel een succes worden.

Bezoekers moesten bij binnenkomst een negatieve coronatest overhandigen. Ook werd hun temperatuur opgemeten. Op die manier bleek nog voor de show dat vijf mensen corona hadden. Uiteraard mochten zij niet naar binnen.

Ze bleken te beroerd om even dat wattenstaafje in hun neus te porren

Het was de eerste voorstelling sinds maanden. Een show met meer dan dertig man was zelfs meer dan een jaar geleden. Het event was een groot succes. Sommige bezoekers bekenden zelfs een traantje te hebben weggepinkt. De organisatie had na het applaus nog één verzoek: laat je na de show even testen. Fieldlab had hiervoor speciale testlocaties ingericht. Testen na het evenement is essentieel: alleen zo kan worden gecontroleerd of de bezoekers tijdens de show besmet zijn geraakt. Zo ja, dan was het evenement nog niet veilig en moest het concept worden aangepast. Minder bezoekers, meer ruimte tussen de stoeltjes of meer ventilatie. Trial and error dus.

Kleine moeite als er zulke grote belangen op het spel staan. Niet alleen voor jezelf en je medebezoekers, maar ook voor de rest van het land. Helaas denkt niet iedereen daar hetzelfde over. Twee weken later bleek dat 21 procent doodleuk niet aan het testverzoek had voldaan. Minister De Jonge sprak van een teleurstellend resultaat. Hoe hoger de testbereidheid, hoe veiliger grote evenementen kunnen worden georganiseerd. Als de wil om te testen laag is, dan volgen er na de proefevents misschien geen andere evenementen meer.

Een woordvoerder van Fieldlab was niet boos op deze testweigeraars. Guido Weijers zelf nam ze ook niks kwalijk. Nou ik wel! Die testweigeraars hebben kosten noch moeite gespaard om een ticket te bemachtigen. Ze zijn akkoord gegaan met de spelregels en ingelicht over de absolute noodzaak om te testen. Uitverkoren om als eerste in Nederland een grote happening bij te wonen en dan deze botte weigering. Te beroerd om even dat wattenstaafje in hun neus te porren. 

Ik moest denken aan dat buffet. Iedereen aan de kant beuken, je bord volscheppen en geen kruimel overlaten voor de rest. Waar het aso gedrag van buffethamsteraars zich kenmerkt door hun doen, is dat bij testweigeraars door hun laten. Wel lekker midden in een pandemie naar het theater gaan, maar dan niet even de moeite nemen daar ook anderen mee te helpen. Zo verpesten ze het voor iedereen die ook zo graag een avondje naar het theater wil - of met een daverend applaus op het podium wil staan. Wij willen niets anders dan ook een kans om een groot event te bezoeken. Graag voordat de laatste prik gezet is. Te lui en egoïstisch om je na een evenement te laten testen? Prima, maar blijf dan lekker thuis.

Zahra Boufadiss is strafrechtadvocaat in Amsterdam. Op deze plek deelt ze iedere twee weken haar visie op haar werk – en de rest van de wereld.

Zahra Boufadiss