Close

Weg met Internationale Vrouwendag, en snel een beetje

11 maart 2021 02:03 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
A Als het aan Janneke Niessen ligt, kan International Women's Day binnenkort worden afgeschaft. We zijn er natuurlijk nog niet, weet de investeerder uit eigen ervaring – maar er is genoeg reden voor optimisme.

'Jullie hebben echt een man nodig', was regelmatig het commentaar na een van onze pitches aan potentiële investeerders. Maar welke vaardigheden deze man dan moest bezitten, werd er nooit aan toegevoegd. Ik neem daarom maar even aan dat de aanwezigheid van een man simpelweg voldoende was om ons team een upgrade te geven. Twee andere opmerkingen die vaak de revue passeerden waren: 'Jullie zijn te zelfverzekerd' en 'jullie hebben te veel ambitie'. Maar degene die met stip op nummer één binnenkwam in de prehistorische-stereotype-hall-of-fame was: 'Ik ben een échte man en die houden nou eenmaal van cijfers... en vrouwen niet'.

Hoe je daar als ondernemer op reageert? Soms check je voor de zekerheid toch maar even of het echt wel 2021 is en meestal maken we ons hier precies twee seconden boos over. Er zijn namelijk ook veel mensen die wél in ons geloven, dus lachen we erom en zien we het vooral als motivatie om het tegendeel te bewijzen.

Mede door dit soort voorvallen ben ik me bewust van de positie van vrouwen, en toch bedacht ik me deze week dat ik vooral hoop mee te maken dat International Women's Day wordt afgeschaft. Dat mannen en vrouwen op korte termijn – los van huidskleur en achtergrond – dezelfde kansen krijgen en gelijke rechten hebben. En er geen speciale dag meer nodig is.

'Elke vrouw die de eerste is, wordt een rolmodel voor anderen'

De opmerkingen die ik krijg, zijn helaas slechts een kleine reminder aan de noodzaak die er nu nog is. In veel landen over de hele wereld staan vrouwenrechten namelijk onder druk. Het bij wet verbieden van het recht op abortus in Polen is daar een triest voorbeeld van. Daarnaast heeft COVID disproportioneel meer impact gehad op vrouwen; ze verlieten massaal de arbeidsmarkt, huiselijk geweld nam toe en de pandemie zal leiden tot een schokkende toename van kindhuwelijken, om maar een paar dingen te noemen.

Als ik kijk binnen mijn eigen wereld, zie ik dat vrouwen nog steeds sterk ondervertegenwoordigd zijn in technologie. En vrouwelijke ondernemers krijgen nog steeds maar een fractie van het investeringsgeld dat beschikbaar is. In 2020 was dat wereldwijd maar 2,3 procent – wat een daling betekent ten opzichte van het toch al lage percentage in het jaar ervoor. In Nederland doen we het niet veel beter. En als je je realiseert dat binnen deze sector de toekomst voor een groot deel wordt vormgegeven, weet je dat dit niet acceptabel is.

Hier krijg je nou niet echt een 'happy International Women's Day' gevoel van. Maar er is ook veel om wél positief over te zijn.

'Die toekomst ziet er heel anders en véél diverser uit dan vandaag'

Zo hadden we dit jaar weer veel 'eerste vrouwen'. Je zou dat kunnen zien als iets negatiefs, want het zou helemaal niet bijzonder moeten zijn dat iets voor het eerst door een vrouw wordt gedaan. Maar ik zie het toch als een teken van vooruitgang. Elke vrouw die de eerste is, wordt een rolmodel voor anderen en zal daarmee verandering versnellen. Elke vrouw die barrières voor anderen doorbreekt, zorgt voor een barrière minder die doorbroken moet worden. De eerste Time's Kid of the year, Gitanjali Rao, is een meisje. Kamala Harris is de eerste vrouwelijke vicepresident in de VS en ook een vicepresident van kleur. En hoewel we in Nederland nog geen vrouwelijke premier hebben gehad, zijn er meer vrouwelijke lijsttrekkers dan ooit.

Ook de groep mannen die zich uitspreekt over het belang van diversiteit groeit; ze zien dat dit niet enkel een probleem 'van vrouwen' is, maar van iedereen. Ze begrijpen dat we allemaal beter worden van een wereld waarin mannen en vrouwen gelijke rechten hebben. Hiermee wordt de groep die het allemaal maar onzin vindt gelukkig steeds kleiner. En door het groeiende aantal quota wordt die laatste groep alsnog vriendelijk verzocht mee te gaan met hun tijd.

En ook al moet er binnen technologie en ondernemerschap veel gebeuren, ook hier ben ik hoopvol. Iedere dag krijgen wij een kijkje in de toekomst via de startende techondernemers die bij ons aankloppen. En die toekomst ziet er heel anders en véél diverser uit dan vandaag. Aan de ondernerskant als aan die van investeerders, want ook daar zie je steeds meer diversiteit. Die combinatie zal het ondernemende ecosysteem uiteindelijk écht veranderen. Volgens de Amerikaanse bank Morgan Stanley loop je 4 biljoen dollar mis als je weigert te investeren in diversiteit, dus voor wie door de eindeloze hoeveelheid onderzoeken nog niet overtuigd is, zijn dat nog eens 4 biljoen extra redenen. Change is coming!

Om te weten wat er allemaal mogelijk is, heb je rolmodellen nodig en om een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Janneke Niessen doet als technologie-ondernemer en investeerder. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen als ondernemer en schrijft over welke bedrijven je écht wilt leren kennen. En over alles wat haar nog meer opvalt.