Close

Van mijlenver: de winst van Kaag

18 maart 2021 06:03 / Eva de Mol
Columnist background Columnist image
M Met Sigrid Kaag aan het roer behaalde D66 gisteren 23 zetels in de Tweede Kamer, terwijl er toch lang werd gedacht dat het zogenaamde 'Kaag-effect' uitbleef. Columnist Eva de Mol had die twijfels niet, omdat zij juist een waslijst aan competenties zag.

Geen eerste plek, maar wél de winnaar: zo moet Sigrid Kaag zich voelen na de verkiezingen. De winst is opvallend, zeker aangezien er in de media aanvankelijk weinig enthousiasme klonk over haar campagne. Nu wordt er weliswaar enthousiast gereageerd, maar klinkt er ook verbazing. Waar komt die plotselinge wending vandaan? Het is tenslotte nog geen maand geleden dat RTL Nieuws meldde dat het 'Kaag-effect' zou uitblijven. En columnist Gerry van der List sprak kortgeleden nog van de 'bedroevende verkiezingscampagne van Sigrid Kaag'.

Achteraf begon die teneur al veel eerder, denk ik, namelijk toen Kaag in juni aankondigde het premierschap te ambiëren. Lazen we toen niet vooral dat ze het erg hoog in haar bol had? Bovendien werden er allerlei randzaken bij gehaald, zoals dat vaker gebeurt bij vrouwelijke politici: ze zou een buitenlander zijn, is getrouwd met een Palestijnse man, is elitair en praat bekakt, ze droeg een dure jurk en liep op gekke gymschoenen. Nee, dit zou nooit dé vrouw van het Nederlandse volk kunnen worden.

Ze heeft wel voor hetere vuren gestaan dan een one-on-one met Geert Wilders

Inmiddels weten we dat de media en alle criticasters er niet verder naast konden zitten. En gelukkig maar, want dat betekent dat in Nederland niet de media, maar de burger bepaalt hoe onze democratie eruitziet. De kritische geluiden leken vooral uit media te komen, die zich voornamelijk vastbijten in peilingen. Maar ondertussen stemde de burger massaal op D66.

De ommezwaai in haar campagne kwam een paar weken voor de verkiezingen. Volgens menig kijker scoorde ze goed tijdens de tv-debatten, en dat komt mede doordat ze een sterke debater is. De Volkskrant noemt dat onverwacht, want als Minister van Buitenlandse Handel voerde ze maar weinig Kamerdebatten in Den Haag. Maar ik was juist helemaal niet verbaasd dat Kaag een goede debater bleek! Ze heeft immers een eindeloze carrière in de politiek – op hoog en internationaal niveau. Ze heeft wel voor hetere vuren gestaan dan een one-on-one met Geert Wilders.

Gooi al dat gewicht en die berg ervaring in de schaal en maak het waar

Zelfs vandaag reageren media nog voorzichtig op haar enorme prestatie zich binnen een aantal maanden zo bij de Nederlandse kiezer te profileren. Vanochtend in de Volkskrant: "Kaag klaagt in interviews over de golf van vrouwenhaat die haar op Twitter ten beurt valt. Ze lijkt veel sympathie te winnen door dit maatschappelijke probleem openlijk aan de kaak te stellen." Ho even, geklaag? Het is toch begrijpelijk dat ze zich uitspreekt? Want onderzoek laat steevast zien dat vrouwen inderdaad vaker het mikpunt zijn van online pesterijen. Dat kunnen we moeilijk wegzetten als geklaag. Gelukkig wordt haar inzet voor vrouwen door stemmend Nederland niet gezien als geklaag, maar als leiderschap. En dat snapt de Volkskrant inmiddels ook, want in de online versie van het artikel hebben ze het niet meer over klagen. Bovendien is het onnodig traditioneel om Kaag enkel te meten aan haar vrouw-zijn en prestaties, want daarmee ga je volledig voorbij aan het feit dat die hoeveelheid ervaring júíst het enorme potentieel van Kaag als debater en spreker illustreert.

We kunnen concluderen dat je nog zoveel kan vasthouden aan peilingen, maar dat de kiezer ook ruimte overlaat voor verrassingen. Of kiezers het nou zagen aankomen of niet, hun stem duwde D66 naar de tweede plek. En volgens mij zijn we het er allemaal over eens dat 23 zetels een indrukwekkende prestatie is. Ik hoop dat de zege van Kaag een keerpunt kan zijn en dat we vanaf nu vooral gaan kijken naar de inhoudelijke prestaties van de lijsttrekker, in plaats vast te blijven houden aan stereotypen en vooroordelen, waar vrouwelijke leiders helaas nog te vaak mee moeten dealen. En tegen Kaag zou ik zeggen: gooi al dat gewicht en die berg ervaring in de schaal en maak het waar.

Iedereen heeft rolmodellen nodig om te zien wat er allemaal mogelijk is in ons leven. Om zélf een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Eva de Mol doet met haar onderzoek en als technologie-ondernemer. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen én legt uit wat er voor nodig is om zelf ondernemer te worden.