Close

Jurk zoekt feestje

25 maart 2021 12:03 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
W Weer geen versoepelingen, weer langer in lockdown: columnist Janneke Niessen is inmiddels wel klaar met alle tegenvallers. Zij houdt zich liever bezig met een post-coronaroutekaart en vult haar dagen vanaf nu met voorpret.

"Mama, ik weet nog hoe het was voor corona", zei mijn zoontje van 6 vanochtend toen we naar school liepen. "Leuk was dat hè? Denk je dat corona ooit nog weggaat?" Bij mij kwam dat breekpunt ook ergens in de afgelopen weken. Ik ben er helemaal klaar mee. Het was nooit een feest, maar ik heb er tot voor kort – met de wetenschap dat het nou eenmaal niet anders was – wel het beste van proberen te maken. Maar daar heb ik geen zin meer in. Ik ben afgehaakt. Dat betekent niet dat ik me niet meer aan de regels hou, ik wil er gewoon niets meer over horen.

Ik wil niet meer horen dat de versoepelingen toch niet doorgaan en meteen twee maanden worden opgeschoven. Dat de terrasjes niet opengaan, terwijl het wel 20 graden wordt. Ik kan prima zonder eindeloze analyses van de cijfers en modellen die er toch steeds weer naast zitten. Ik word moe van iedereen die niet gelooft in corona, maar ook van degenen die vinden dat de maatregelen strenger moeten. Ik wil niet weten dat het vaccineren weer vertraging oploopt. Persconferenties, daar kijk ik niet meer naar en ik probeer de regels niet meer te begrijpen. Je wordt er niet bepaald vrolijk van – en nu de zon weer schijnt, de temperatuur oploopt en het aspergeseizoen weer is begonnen, heb ik vooral heel veel zin om wél vrolijk te zijn.

En dus ga ik mijn energie niet langer besteden aan coronanieuws of 'er het beste van maken'. Ik maak liever alvast plannen voor een post-coronaleven. Zodra de maatregelen worden opgeheven, ligt mijn routekaart klaar. Een routekaart met activiteiten die gericht zijn op heel veel mensen, en waar 1,5 meter afstand geen rol speelt. Activiteiten die niet binnen de landsgrenzen hoeven plaats te vinden en prima tot na 21.00 uur 's (of 22.00 uur) avonds kunnen duren.

Ik heb zeker drie redenen gevonden om een feestje te organiseren

Ik heb al een oppas opgelijnd zodat ik minstens drie avonden achter elkaar op een terrasje kan zitten. Desnoods met een dikke winterjas. Ik ben erbij. Mensen kijken, lekker eten en gezellig kletsen met vrienden. Heel veel vrienden, want je hoeft niet te kiezen. En je hoeft niet naar huis als het net gezellig wordt, want er is geen avondklok meer.

Ik heb zeker drie redenen gevonden om een feestje te organiseren en ben van plan er nog een paar bij te verzinnen. Dansen tot diep in de nacht, GT's en hard seltzer in duizend verschillende smaakjes, bubbels, te harde muziek, heel veel vrolijkheid en vooral heel veel mensen.

We gaan uiteraard op zomervakantie en hebben een huis in Italië geboekt, tickets in de pocket (we missed you KLM), huurauto gereserveerd en ik heb alvast een lijstje gemaakt van restaurantjes en plekken waar we zeker heen gaan. Ik weet nog niet wat het grootste geluksgevoel zal geven: een andere omgeving, het oversteken van de landsgrenzen, het horen van het vertrouwde 'Welkom aan boord bij KLM' of even twee weken niks doen in een wereld waarin COVID niet lijkt te bestaan. Hoe dan ook: ik heb er zin in!

Ik heb het simpelweg te druk met alle voorpret

Ik ben één klik verwijderd van het boeken van een zakelijke trip naar New York, San Francisco en Canada. En na meer dan een jaar niet reizen ben ik van plan zeker drie weken weg te blijven, met alles en iedereen bij te praten, heel veel nieuwe mensen te ontmoeten en van iedere seconde te genieten. Ja, zelfs van de jetlag.

Alle concerten, theatervoorstellingen en festivals die een jaar vooruitgeschoven zijn, heb ik in mijn agenda gezet en ik ben mijn garderobe alvast aan het uitbreiden. Zo kan ik makkelijk de switch maken van 'ik heb toch de hele dag zoom calls, dus een joggingbroek is prima' naar 'we are back-outfits'. Onderdeel van deze uitbreiding is een jurk die echt een rode loper-waardig feestje verdient. Dat feestje moet nog georganiseerd worden, maar desnoods doe ik dat zelf.

Los van dat ik er geen zin in heb, heb ik de komende periode dus ook echt geen tijd om het coronanieuws te volgen. Ik heb het simpelweg te druk met alle voorpret en het plannen van alle activiteiten op mijn post-coronaroutekaart. En met asperges eten. Dus, kan iemand me een appje sturen als het daadwerkelijk zover is?

Om te weten wat er allemaal mogelijk is, heb je rolmodellen nodig en om een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Janneke Niessen doet als technologie-ondernemer en investeerder. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen als ondernemer en schrijft over welke bedrijven je écht wilt leren kennen. En over alles wat haar nog meer opvalt.