Close

Dwars door dat glazen plafond: de ruimte in!

01 april 2021 04:04 / Eva de Mol
Columnist background Columnist image
D De ruimtevaart is voor een groot deel nog een mannenwereld. Maar als het aan columnist Eva de Mol ligt, duurt dat niet lang meer. Het is de hoogste tijd dat ook vrouwelijke avonturiers dit vakgebied veroveren.

Voor wie denkt dat de ruimtevaart alleen voor de Andre Kuipers, Elon Musks, en Richard Bransons van deze wereld is: think again! Als het aan de Europese ruimtevaartorganisatie ESA ligt, gaan er de komende jaren ook steeds meer vrouwen de ruimte domineren. Voor het eerst in elf jaar voert de ESA actief campagne om vrouwen en mensen met een lichamelijke beperking op te leiden tot astronaut. En ook in Nederland hebben we een aantal vrouwen die zich gaan aanmelden voor deze bijzondere kans, zoals natuurkundige en wetenschapsjournalist Anna Gimbrere (35), Charlotte Pouwels (24) en Mindy Howard (55).

Dat zij en nog een aantal andere vrouwen hun ambitie uitspreken om astronaut te worden, is natuurlijk te gek. Maar voor veel vrouwen blijft het toch (pun intended) een ver-van-je-bedshow. En daar kan ik goed in komen. Ik ben best een dare devil, maar of ik straks met mijn zoon een consumenten tripje naar de maan ga maken als het kan? Not so sure. Maar wat veel jonge meiden en vrouwen niet weten, is dat de ruimtevaarttechniek zoveel verder gaat dan die toekomstige reis naar Mars of de maan.

Een groot deel van de ruimtevaarttechniek draait om onze eigen planeet

Ik hoor sommigen denken – en is dat zo erg? Moeten vrouwen zich nou echt overal voor gaan interesseren? Ja! Als het om de ruimte gaat zeker! Een heel groot onderdeel van innovatie in de ruimtevaarttechniek gaat namelijk over onze eigen planeet, klimaat, en digitalisering. Zo worden satellieten steeds belangrijker in ons dagelijks leven, en kunnen ze high-speed internet leveren aan consumenten overal ter wereld, ook op plekken waar nu geen bereik is. Starlink - onderdeel van Elon Musks’ Space-X - heeft al meer dan 1200 satellieten de ruimte in geschoten, de meesten in de USA, Canada, het VK, Nieuw-Zeeland en Duitsland, met een abonnementsprijs voor een satellietverbinding van 84 euro.

En dichterbij huis haalde de Nederlandse space startup Hiber deze week €26 miljoen op. Met hun netwerk van satellieten brengt het bedrijf voedselketens beter in kaart om zo food waste tegen te gaan, en ook kunnen ze met hun technologie bedragen aan de vermindering van olielekken op moeilijk bereikbare plekken. Dat is voor iedereen ter wereld belangrijk, waar je ook woont en wat je gender ook is.

Ook als onderzoeker, programmeur of analist kan je carrière hier als een raket gaan

Dus ja, innovatie in de ruimte komt steeds dichterbij! En natuurlijk moeten vrouwen mee doen in die innovatierace. Gelukkig zijn we niet helemaal afwezig. Zo is de best man van Elon Musk een vrouw, Gwynne Shotwell: het brein van Space-X én een voormalig cheerleader. Als dat geen rolmodel is? Of neem Christina Koch, die vorig jaar een verblijf in het ISS afsloot na 328 dagen – het langste verblijf van een vrouw in de ruimte ooit. Een voorbeeld voor velen. En ben je wat geaarder van aard? Ook als onderzoeker, programmeur of analist kan je carrière hier als een raket gaan. Ik vind het een fascinerende wereld: ook op het gebied van investeringen gebeurt er volop. En zeg nou zelf: juist the final frontier hoort toch geen glazen plafond te hebben?

Iedereen heeft rolmodellen nodig om te zien wat er allemaal mogelijk is in ons leven. Om zélf een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Eva de Mol doet met haar onderzoek en als technologie-ondernemer. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen én legt uit wat er voor nodig is om zelf ondernemer te worden.

LEES MEER OVER