Close

Bladblazers (en de intolerantie voor irrelevantie)

08 april 2021 06:04 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
J Ja, je kunt echt o-ver-al een punt van maken - ook als er veel belangrijkers is om je druk over te maken. Maar je kunt het ook gewoon even niet doen, vindt columnist Janneke Niessen.

Je kunt er ongeveer de klok op gelijk zetten. Zodra het een beetje lekker weer wordt, verschijnt er een bericht in de buurtapp van ongeveer de volgende strekking: het wordt lekker weer en het zou fijn zijn om daar in alle rust van te genieten, dus niet de bladblazer, maar de hark gebruiken.

Die paar regels roepen bij mij altijd vragen en, heel eerlijk, ook best wat irritatie op.

Allereerst vraag ik me altijd af of iemand die zo’n bericht plaatst, zich beseft dat het feit dat je een tuin hebt die groot genoeg is om een bladblazer te gebruiken an sich al genoeg reden is om gewoon heel blij te zijn? En waarom stuur je zo’n bericht al voordat überhaupt iemand naar zijn bladblazer heeft gekeken en je alleen vogels hoort? En verwacht je vervolgens echt dat iedereen deze instructie ook opvolgt? Dat mensen niet zelf bepalen wanneer ze wel of niet in hun tuin werken, of ze dat met een hark doen of een bladblazer en daarbij heus rekening houden met het feit dat ze buren hebben? Waarom zou je ervan uitgaan dat iemand je dag wil verpesten?

De timing van de verontwaardiging vind ik puur politiek opportunisme

Het eerste appje is vaak net zo onvermijdelijk als de discussie die daarop volgt. En hoewel vermakelijk, merk ik dat ik op dit moment erg weinig tolerantie hebt voor dit soort, in mijn ogen, onzinnige dingen. Iedereen heeft recht op zijn eigen irritatie, maar er zijn volgens mij genoeg andere dingen waar we ons op dit moment druk over moeten maken. Een pandemie, een klimaat crisis, groeiende ongelijkheid met alle gevolgen van dien, ik noem maar wat dingen. First world problems in wat perspectief plaatsen, kan dus geen kwaad lijkt me. Dan drink je 's ochtends je koffie misschien ook een stuk relaxter.

Over perspectief gesproken. Hallo, Den Haag? Kunnen jullie misschien ook weer naar het grote plaatje kijken? We staan als land best voor wat uitdagingen, dus wat meer snelheid bij het formeren is wenselijk. In plaats daarvan rollen jullie met elkaar over de grond. En los van de inhoud, de timing van de verontwaardiging vind ik echt puur politiek opportunisme. Het lijkt alsof jullie het niet doorhebben, maar campagne voeren had je echt een maand of twee geleden moeten doen. En de suggestie dat er misschien nieuwe verkiezingen moeten komen? Dat getuigt wel van heel weinig respect voor de Nederlandse kiezer. We hebben namelijk een maand geleden al gestemd.

Actie graag!

Dat de uitslag nu misschien anders zou zijn doet niet echt ter zake en is ook historisch gezien bepaald geen uitzondering. Dat we er als land niet heel best voor staan, is dat wel. De bal nu weer terugleggen bij de kiezer is een verspilling van geld en tijd. En ook gewoon laf. Actie graag! Gebruik wat je denkt te moeten gebruiken in de onderhandelingen over een regeerakkoord, regel de verandering die je wilt zien, ga in de oppositie, maar vooral: ga aan de slag. Als intussen iemand nog kan regelen dat we wat sneller gevaccineerd kunnen worden, komt er misschien nog een moment dat je druk maken om een bladblazer echt de belangrijkste activiteit van je dag is. Hoe lekker zou dat zijn?

Om te weten wat er allemaal mogelijk is, heb je rolmodellen nodig en om een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Janneke Niessen doet als technologie-ondernemer en investeerder. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen als ondernemer en schrijft over welke bedrijven je écht wilt leren kennen. En over alles wat haar nog meer opvalt.

LEES MEER OVER