Close

Falen: zalig én noodzakelijk

15 april 2021 06:04 / Eva de Mol
Columnist background Columnist image
D De failures, de fuck ups, de missers: ze zijn essentieel voor succes. Columnist en professioneel risico-nemer Eva de Mol weet als geen ander hoe heilzaam het is om af en toe keihard te falen.

"I'm still standing is mijn nummer bij tegenslag", riep ik tegen mijn schoonzusje toen Elton John afgelopen weekend uit de speakers knalde. "Tegenslag?" Ze trok haar wenkbrauwen op. "Bij jou gaat toch altijd alles goed?"

Uh, nou nee, natuurlijk niet! No guts no glory, en geen ups zonder downs, en alle clichés op rij. Als ik al mijn afwijzingen op stapel zou moeten leggen, zou die met gemak tien meter hoog zijn… Maar haar opmerking zette me wel aan het denken, want we zijn natuurlijk allemaal geneigd alleen succes en leuke momenten te delen. Ook ik. Ik ken weinig mensen die graag schrijven over een mislukte deal, gefaalde onderhandeling, of verkeerde beslissing die ze hebben genomen.

In mijn werk, waar ik geld van andere mensen moet investeren, is de druk om te presteren behoorlijk hoog. Als ik een verkeerde beslissing maak, is het niet alleen mijn eigen geld dat ik kwijt ben, maar ook dat van een heleboel anderen. Over de reputatieschade nog maar te zwijgen. Tegelijkertijd kan ik helemaal niet succesvol zijn als ik geen risico’s neem. En ja, verkeerde beslissingen horen daar (statistisch gezien) onherroepelijk bij.

Dat was een fout die ik niet snel weer zal maken, en het heeft me wel iets waardevols geleerd

Terugkijkend zijn het vooral de fouten die ik in het verleden heb gemaakt, die maken dat ik beter ben geworden in wat ik doe. Iedere fout of mislukking heeft me namelijk ook een klein cadeautje gegeven: ervaring. Zo heb ik bijvoorbeeld een keer de verkeerde keus voor een zakenpartner gemaakt. Die had ik alleen op kwaliteiten beoordeeld en onvoldoende op gedeelde visie en waarden. De samenwerking mislukte totaal, omdat we elkaar niet begrepen. Een fout die ik niet snel meer zal maken en het heeft me iets waardevols geleerd, namelijk om direct heel eerlijk en transparant te zijn over wat ik belangrijk vind in een samenwerking.

En neem dan die keer dat ik salaris op tafel liet liggen tijdens een onderhandeling. Kwam ik er later achter dat ik als enige sukkeltje een slechte deal had geaccepteerd. Dat gebeurt je eens, maar nooit weer. Maar van een van de meest inspirerende vrouwen die ik ken, Carla Harris, een powerlady met dertig jaar ervaring op Wall Street, leerde ik het volgende: een fout maken, maakt je niet speciaal. Iedereen maakt fouten. Wat je speciaal maakt, is of en hoe je weer overeind komt als je faalt.

Als ik met ondernemers praat, vind ik het daarom juist altijd extra voor ze pleiten als ze een keer goed onderuit zijn gegaan. Er is zelfs wetenschappelijk bewijs dat ondernemers die eerder hebben gefaald, ook vaker succesvol zijn in de toekomst dan ondernemers die geen enkele ervaring met missers hebben - wat vind je daarvan? En wanneer is iets eigenlijk een mislukking? Zijn we niet vaak vooral bang dat anderen vinden dat we hebben gefaald? Het is ook wel erg Nederlands om mensen direct af te schrijven als hun onderneming niet direct slaagt. Hoe anders is het in de VS, waar je er eigenlijk echt pas een beetje bij hoort als je een paar bedrijfsmislukkingen op je naam hebt staan. Daar kunnen wij nog wat van leren.

And did you think this fool could never win? / Well look at me, I'm coming back again, zingt Elton. Hij heeft 100 procent gelijk: ook al maak je fouten, twijfel niet aan jezelf. Pas als mensen jouw kracht in twijfel trekken en je gaat inderdaad internaliseren, dan ben je echt verloren. Heb het vertrouwen om de grenzen op te zoeken. Als je nooit een risico neemt, zul je nooit weten hoe ver je kunt gaan.

Iedereen heeft rolmodellen nodig om te zien wat er allemaal mogelijk is in ons leven. Om zélf een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Eva de Mol doet met haar onderzoek en als technologie-ondernemer. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen én legt uit wat er voor nodig is om zelf ondernemer te worden.

LEES MEER OVER