Close

De fantasie van mijn kids is ready for lift-off

20 mei 2021 04:05 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
E Er zijn een paar cruciale levenslessen die je nou eenmaal niet van een beeldscherm kan leren, weet columnist Janneke Niessen uit ervaring. De wereld om je heen begrijpen en je fantasie prikkelen, daarvoor moet je horen, lezen, luisteren, voelen en zien. In de echte wereld. Dus, pleit Niessen, televisie uit en op pad (zodra dat weer kan).

Wanneer ik als kind op vakantie in Frankrijk een kasteel bezocht en mijn moeder de uitleg van de gids vertaalde, waande ik me terug in de tijd. In mijn hoofd zwierde ik in een prinsessenjurk door de gangen, at ik aan de enorm lange tafels van gigantische schalen vol lekkers, huppelde ik door de oneindige tuinen en sprong ik in een koets om naar school te gaan. Eenmaal thuis in Nederland kon ik die dagdromen nog duizend keer herhalen, inclusief de kleinste details die ik had geleerd over het leven in die tijd.

Ook heb ik vroeger uren in de bibliotheek doorgebracht en verslond ik alle boeken die ik daar leende. Het leven van de tweeling op kostschool vond ik fascinerend, en ik was fan van álle boeken van Roald Dahl. Als ik eenmaal in het verhaal zat, kon ik de meeste boeken met geen mogelijkheid wegleggen tot ze uit waren. En mijn favorieten, zoals Matilda en Sjakie en de chocoladefabriek las ik steeds opnieuw tot ze volledig uit elkaar vielen.

Onderweg naar huis vertellen ze honderduit wat ze allemaal hebben gezien

Die liefde voor boeken moet bij mijn eigen kinderen van 6 en 8 jaar nog komen, maar als we ze meenemen naar het Chassé Theater kijken ze wel ademloos naar de voorstelling. Of ze gaan er zelfs zo in op en spelen zonder dat ze het zelf doorhebben hele stukken mee. Onderweg naar huis vertellen ze honderduit wat ze allemaal hebben gezien. En zelfs een jaar later kunnen ze opeens weer zeggen: weet je nog toen bij die voorstelling? Ik begrijp het, want zelf heb ik altijd weer voor een hele maand energie na een avond lachen bij de voorstelling van een cabaretier.

Als we de kids meenemen naar het Nationaal Militair Museum willen ze ook alles weten. Hoe was het in de oorlog? Waarom was er eigenlijk oorlog? Wat gebruik je waarvoor? En papa, wat deed jij dan allemaal toen je militair was? Ze willen overal op- of inklimmen, alles snappen én zelf uitproberen. Bij de Nachtwacht in het Rijksmuseum kunnen ze oneindig hardop fantaseren over wat de mensen op het schilderij allemaal deden vroeger en of dat hondje wel echt lang genoeg stil kon zitten toen hij werd geschilderd. Zelf experimenteren doen ze bij Nemo, waarna ze thuis ook druk aan het uitvinden slaan. Ondertussen vinden ze niet alleen de meest uiteenlopende dingen uit, maar bedenken ze er meteen een heel bedrijf bij – wat ik natuurlijk extra leuk vind.

Als je eenmaal begrijpt dat dingen niet zomaar zijn zoals ze zijn, hou je niet meer op met vragen stellen

Het theater, musea, boeken, het is allemaal zoveel meer dan alleen dat. Je fantasie wordt er getriggerd, je leert over de geschiedenis, je creativiteit wordt geprikkeld. Je wordt uitgedaagd om nieuwe dingen te proberen en gaat helemaal op in een andere wereld. Als je eenmaal begrijpt dat de meeste dingen niet zomaar zijn zoals ze zijn, maar dat er een legio aan verhalen of redenen achter schuilgaan, dan hou je niet meer op met vragen stellen. Dus, behalve een gezellige dag, middag of avond ontwikkel je ongemerkt en op een hele leuke manier vaardigheden die de rest van je leven relevant blijven. Door dingen te beleven, aan te raken, te horen en te proberen. In een echte wereld, van 3D of in een verhaal waarin jouw eigen fantasie de tekst aanvult met beeld. Het is wat mij betreft op geen enkele manier te vergelijken met de beleving van een scherm.

In plaats van een DVD opzetten of Netflix streamen, maken wij dus alvast een lijstje met alle plekken die we willen gaan bezoeken zodra het weer kan. Hoog op de to-do lijst staan Naturalis (hi Freek), het Chassé Theater (we missed you) en Space Expo (3…2…1…. lift-off).

Om te weten wat er allemaal mogelijk is, heb je rolmodellen nodig en om een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Janneke Niessen doet als technologie-ondernemer en investeerder. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen als ondernemer en schrijft over welke bedrijven je écht wilt leren kennen. En over alles wat haar nog meer opvalt.

LEES MEER OVER