Close

Thuiswerken een recht? Dacht het niet

19 juli 2021 04:07 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
D Dat thuiswerken de afgelopen anderhalf jaar beter uitpakte dan verwacht, zal ondernemer Janneke Niessen niet ontkennen. Maar om daar nu een recht van te maken gaat volgens de columnist echt te ver. Werkgevers bepalen de koers, en daar hoeft de overheid zich niet mee te bemoeien.

Volgens mij zijn zelfs de grootste tegenstanders van thuiswerken tijdens de pandemie overstag gegaan, want tegen alle verwachtingen in blijken mensen prima in staat hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. En je hoeft ook echt niet de hele tijd te controleren of ze wel aan het werk zijn. Daarmee lijkt het wantrouwen tegenover thuiswerken grotendeels verdwenen. Sterker nog: het blijkt best efficiënt, dus ook na COVID zullen het bureau thuis en de bijbehorende Zoom-meetings veel vaker een optie zijn. Werknemersorganisaties zoals het FNV grijpen daarom hun kans en willen er nu zelfs een recht van maken. Als dat gebeurt, mag een werkgever thuiswerken alleen nog weigeren in geval van 'zwaarwegende bedrijfsbelangen'. Maar wat mij betreft slaan we dan echt he-le-maal door.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut geen tegenstander van thuiswerken. Sterker nog, bij mijn vorige bedrijf hadden we het beleid dat we de beste mensen zochten, en niet de beste mensen die toevallig in de buurt van kantoor woonden. Het gevolg was een mix van mensen op kantoor en remote werkers. Voor de groep op kantoor was flexibiliteit ook de norm: het ging er niet om hoe laat je op kantoor was en hoelang je daar bleef maar om wát je deed. Voor ons werkte dat goed. Het paste bij de strategie die we hadden om de beste mensen aan ons te binden, maar ook bij de bedrijfscultuur en het type bedrijf.

Voor ons werkte het, maar dat betekent niet dat het voor iedereen werkt

En daar zit voor mij precies de crux van waarom ik het een volslagen belachelijk idee vind hier een recht van te maken. Voor ons werkte het, maar dat betekent niet dat het voor iedereen werkt. Als oprichter of CEO van een bedrijf maak je een plan hoe je denkt het meest succesvol te zijn. Je team is daar een van de allerbelangrijkste onderdelen van. Daarom denk je na over de samenstelling en manier van werken die samen leiden tot het beste resultaat. Het is dan niet heel handig als iedereen vervolgens zelf kan bepalen hoe hij of zij invulling wenst te geven aan die strategie. Zie je het voor je dat Van Gaal besluit 5-3-2 te spelen en dat de ene helft van de spelers dat een goed idee vindt, maar de andere helft zegt: nou nee, wij gaan 4-3-3 spelen, want daar hebben we recht op. Daar worden we (weer) geen kampioen mee.

Voor het ene bedrijf werkt volledig remote het beste, een ander bedrijf heeft er meer baat bij dat iedereen op kantoor is, en voor weer een ander bedrijf zit de magie 'm in de mix. Als werknemer kies je voor een bedrijf dat het beste bij jou past, maar daarna beweeg je mee met de strategie en cultuur van dat bedrijf. Er zijn veel argumenten waarom thuiswerken een goed idee is, maar ik heb in de hele discussie geen enkele reden gehoord die zou rechtvaardigen dat de overheid zich hiermee moet bemoeien. Een veelgehoord argument is dat mensen zich minder snel ziek melden als ze thuiswerken, maar dat vind ik dubieus. Hoe ziek was je dan eigenlijk voorheen? Ook het klimaatargument heeft me niet overtuigd. Weegt de impact van het minder reizen echt op tegen het verlichten en verwarmen van al die individuele huizen ten opzichte van één kantoor?

Dit is geen one size fits all

De focus op efficiëntie gaat voor mij voorbij aan bepaalde aspecten van werk, anders dan het uitvoeren van een taak en functioneel overleg. Werk is gelukkig zoveel meer dan dat: creativiteit, team building, innovatie, interactie. Allemaal dingen die volgens mij minstens zo belangrijk zijn. Zelf krijg ik altijd heel veel energie en nieuwe ideeën doordat ik nieuwe mensen ontmoet of spontane discussies heb met iemand. Zoom heeft nog niet dat effect gehad op mij. Toevallige ontmoetingen bij het koffieapparaat of een gesprek met een collega van een totaal andere afdeling daarentegen véél meer.

Het welzijn van werknemers is volgens mij een belangrijker argument, maar een goede werkgever zal dat ook erkennen. In goed overleg is veel mogelijk en dit is geen one size fits all, dat geldt zowel voor werkgevers als werknemers. En kom je er echt niet uit met je baas, dan kun je ook altijd nog besluiten ergens anders te gaan werken. Dat recht heb je sowieso.

Om te weten wat er allemaal mogelijk is, heb je rolmodellen nodig en om een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Janneke Niessen doet als technologie-ondernemer en investeerder. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen als ondernemer en schrijft over welke bedrijven je écht wilt leren kennen. En over alles wat haar nog meer opvalt.