Close

Worden wat je wil

19 oktober 2021 11:10 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
H Hokjesdenken is niet alleen funest voor emancipatie, maar ook nog eens hartstikke hardnekkig. Janneke Niessen hoopt dat haar eigen kinderen altijd buiten de gebaande paden blijven dromen, en is daarom blij dat sommige bedrijven dat actief stimuleren. Zodat iedereen echt kan worden wat-ie wil.

Jij kan worden, worden wat je wil

Waarmee maak jij 't verschil?

Wat vind je leuk en wat is jouw talent?

Je bent echt iets geworden

Als je bent wie je bent

Zestig kinderen zongen dit liedje keihard mee op de filmavond van de hockeyclub. Ik werd zelf helemaal blij van het enthousiasme waarmee dit refrein werd gezongen. Omdat ze er overduidelijk plezier in hadden, maar ook omdat ze echt geloven dat ze alles kunnen worden. Ik hoop echt dat het zo blijft, want dát is nog niet zo vanzelfsprekend. Het liedje hoort bij het gelijknamige thema van de Kinderboekenweek: Worden wat je wil. En bij ons aan de keukentafel was het daarom meer dan normaal het onderwerp van gesprek de afgelopen weken.

Daar kunnen veel volwassenen nog wat van leren

Zo wil mijn oudste zoon Olivier graag astronaut worden en volgt hij Andre Kuipers op de voet. Maar hij houdt ook van lekker eten, dus Sergio Herman opvolgen en zijn eigen sterrenrestaurant beginnen lijkt hem ook wel wat. Zijn idee: een restaurant beginnen in de ruimte, why not? De manier waarop hij nadenkt over de apparaten die hij straks nodig heeft om bijvoorbeeld pizza te kunnen maken in de ruimte, doet mij vermoeden dat er ook nog wel een uitvinder in hem schuilt. En een samenwerking met SpaceX is ook al in de maak. De jongste, Oscar, wil liever professioneel freerunner worden en als bijbaantje Freek Vonk zijn. Of andersom, daar is hij nog niet helemaal over uit. Toen hij tijdens de Kinderboekenweek-verkleed-dag als Fortnite-karakter naar school wilde en ik vroeg of dat een beroep was zei hij: 'Je mag worden wat je wil, mama'. Heerlijk dat ze zichzelf geen grenzen opleggen en álles als optie zien, ook dingen die nu helemaal nog niet bestaan. 

Daar kunnen veel volwassenen nog wat van leren, want op dezelfde hockeyclub hoorde ik de dag na de filmavond een ouder zeggen: 'Hockey is toch eigenlijk meer voor meisjes?'. En een andere ouder vertelde mij een tijd geleden dat zijn dochter te horen had gekregen dat ze wel mee mocht naar de oriëntatiedag op de TU Delft, maar dat het volgens haar docent eigenlijk vooral een universiteit voor jongens is. Hebben we dat hokjesdenken nou nog steeds niet afgeleerd?

Ik hoop dat ze het zelfvertrouwen hebben om hun eigen keuzes te maken

Toen mijn man en ik in een pre-kindertijdperk een huis kochten, kregen we de vraag hoe we de hypotheek zouden gaan betalen als ík minder ging werken als we kinderen zouden krijgen. Terwijl ik echt nog nooit één seconde heb overwogen minder te werken. En nee, dat maakt mij geen slechte moeder. Dit soort genderstereotyperingen zijn nogal hardnekkig en beperkend voor de ideeën die kinderen hebben over hun carrière. Dit zijn maar een paar voorbeelden van die totaal onnodige – en onterechte – vooroordelen. Die hardnekkigheid blijkt ook uit een recent onderzoek van Lego, dat nota bene zelf in de jaren 70 al briefjes met hun speelgoed meestuurde om ongelijkheid tegen te gaan.

Hoe kan het dat we vijftig jaar verder zijn en er zo weinig is veranderd? Meisjes worden nog altijd vaker aangemoedigd mee te doen met dansen, verkleedpartijtjes, koken en bakken. En jongens worden juist gestimuleerd om te programmeren, bouwen of wetenschapsactiviteiten te doen. Terwijl meisjes ouderwetse clichés makkelijk achter zich laten en bijvoorbeeld vinden dat ze ook op voetbal kunnen, heeft hun omgeving daar duidelijk meer moeite mee. Met deze resultaten in het achterhoofd besluit Lego nu om genderstereotypering uit haar speelgoed te halen, zodat kinderen niet alleen in een liedje horen dat ze alles kunnen worden, ze moeten het ook met eigen ogen zien.

Hoewel Lego niet het eerste of enige bedrijf is dat dit soort stappen neemt, hoop ik dat er nog veel meer volgen. Ik hoop dat de tekst die kinderen nu zo hard meezingen in hun hoofd blijft zitten. En dat iedere keer als iemand zegt dat iets niet kan, ze een stemmetje in hun hoofd horen dat zegt: 'Jij kan worden wat je wil'. Ik hoop dat ze de vrijheid voelen en het zelfvertrouwen hebben om hun eigen keuzes te maken. Jongens én meisjes. Zodat de hokjes niet alleen uit de speelgoedwinkels verdwijnen, maar ook in real life.

Om te weten wat er allemaal mogelijk is, heb je rolmodellen nodig en om een rolmodel te worden, moet je durven pionieren. Dat is precies wat Janneke Niessen doet als technologie-ondernemer en investeerder. Ze deelt iedere week haar persoonlijke ervaringen als ondernemer en schrijft over welke bedrijven je écht wilt leren kennen. En over alles wat haar nog meer opvalt.

LEES MEER OVER