Close

Één zwaluw maakt nog geen zomer

28 oktober 2021 01:10 / Zahra Boufadiss
Columnist background Columnist image
Z Zahra Boufadiss is strafrechtadvocaat in Amsterdam. Op deze plek deelt ze iedere twee weken haar visie op haar werk – en de rest van de wereld.

Tim is zo’n oud-cliënt aan wie ik nog vaak denk. Deze week zelfs meerdere keren. Zijn verdenking: identiteitsfraude – hij zou een vals paspoort hebben gebruikt. Foei: dat levert zo een fikse gevangenisstraf op! In de Utrechtse politiecel ontmoette ik een jonge Amerikaanse man. Na vier maanden in het land, was zijn spaargeld op. Tijd om z’n eigen boterham te verdienen, dus. Als gewilde ICT’er vond hij binnen twee weken een baan. Hij moest alleen nog eventjes een Nederlands burgerservicenummer aanvragen bij de gemeente. En daar begonnen zijn problemen.

Tim is een transgenderman. Al vier jaar ging hij volledig als zichzelf door het leven. Zijn dode naam en gender waren alleen nog een nare herinnering in zijn Amerikaanse paspoort. In de Verenigde Staten was het hartstikke duur en tijdrovend die gegevens te wijzigen. Tijd en geld had hij juist niet. Op zijn paspoort prijkte een dikke (v). Hij had zich al meerdere keren als man gepresenteerd op zijn nieuwe werk. Wat moest de secretaresse wel niet denken bij het invullen van zijn loongegevens. Met de billen bloot? Geen optie. Tim schaamde zich te erg en was bang om zijn baan kwijt te raken. En wat te denken van de kletspraatjes op de werkvloer? Hij wilde juist een verse start en gewoon zichzelf zijn. 

Toen zijn eerste werkdag steeds dichterbij kwam, raakte Tim in paniek. Een kennis regelde via een of andere louche website een vals paspoort. Deze houtje-touwtje-vervalsing werd op het gemeentekantoor direct ontdekt. De mogelijke gevolgen waren heftig: een gevangenisstraf en een bijbehorend strafblad dus.

Niet echt een aanmoedigingsprijs om als profvoetballer in Nederland uit de kast te komen

Gisteren kwam Josh Cavallo uit de kast, als één van de eerste actieve profvoetballers op het hoogste niveau. De Australiër zei dat hij geen dubbelleven meer kon leiden. Niet langer wilde liegen. In de allesbehalve inclusieve voetbalwereld, is dat nogal een dappere move. Want hij kreeg dan wel veel steun, de ervaring leert dat jezelf zijn ook hier vaak op z'n zachtst gezegd problematisch is. In de voetbalstadions zijn de homofobe spreekkoren niet van de lucht. Aan bepaalde talkshowtafels is het niet veel beter. De sportschool van de oprichter van de Roze Kameraden – de roze supportersvereniging van Feyenoord – werd onlangs in brand gestoken en met haatleuzen versierd. Niet echt een aanmoedigingsprijs om als profvoetballer in Nederland uit de kast te komen. Jammer, maar begrijpelijk dat dit nog niet is gebeurd.

Gewoon jezelf zijn: ook niet bij het CDA.  De politieke partij wilde demissionair premier Rutte tijdens de vorige verkiezingen persoonlijk aanvallen. Niet alleen door middel van de talloze politieke schandalen die op zijn rapport prijken, nee. Rutte moest ook gepakt worden op zijn seksualiteit. Met een harde ondergrondse anticampagne wilden zij Rutte als minister-president onttronen. Bij het CDA – die partij van de normen en waarden – is seksuele voorkeur blijkbaar iets om je voor te schamen. De christendemocraten zijn wat mij betreft moreel failliet en blijven maar zakken in de peilingen - en terecht.

Als je niet jezelf kan zijn, fraudeer je voortdurend

Volkskrant-columniste Daniela Hooghiemstra vloog onlangs ook uit de bocht. Kort gezegd stelt zij in een column dat de lhbti-beweging sekse en geaardheid als een individuele keuze beschouwt en wereldwijd aan de weg timmert met die keuze. Als voorbeeld stelt de historicus dat Nikkie Tutorials een nieuwe identiteit heeft gekozen en daarvan haar dagtaak heeft gemaakt. Of Hooghiemstra heeft geen internet, of zij probeert wat clicks te hosselen over de rug van de lhbti-gemeenschap. Nikkie is een wereldberoemd visagist, YouTuber en succesvol presentatrice. En dat deed zij jarenlang zonder dat de wereld wist dat zij transgender was. Pas nadat zij met die informatie hevig gechanteerd werd, besloot zij het zelf om het wereldkundig te maken. Nikkie maakt geen dagtaak van een gekozen 'nieuwe identiteit': ze moet hard knokken om haar enige authentieke zelf te zijn.

Dat Josh Cavallo uit de kast is gekomen en zoveel positieve reacties kreeg, is veelbelovend. Tegelijkertijd word ik moedeloos van mensen die seksualiteit en gender nog steeds als een keuze zien. Als een stoplicht waarbij je links of rechts kan afslaan, en dat die keuze dan ook in het geheel geen gevolgen voor jou heeft. Als het echt zo makkelijk was, zouden veel mensen dat binnen een vloek en een zucht doen. De werkelijkheid is dat heel veel mensen worstelen met hun seksualiteit en gender in een wereld die daar bepaald niet barmhartig tegenover staat. Sommigen zouden zelfs een strafbaar feit plegen om maar op een normale manier mee te kunnen doen aan de samenleving. Anderen worden depressief of zien in het geheel geen uitweg meer. Als je niet jezelf kan zijn, fraudeer je namelijk voortdurend. Tegen de buitenwereld, maar vooral: tegen jezelf - en dat is ondraaglijk.

Zahra Boufadiss is strafrechtadvocaat in Amsterdam. Op deze plek deelt ze iedere twee weken haar visie op haar werk – en de rest van de wereld.

Zahra Boufadiss