Close

Iedereen feminist

08 maart 2022 10:03 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
A Als technologie-ondernemer en investeerder weet Janneke Niessen als geen ander wat het betekent om te pionieren. Op deze plek deelt ze haar ervaringen, de tech-ontwikkelingen die op dit moment spelen én welke bedrijven je echt wilt leren kennen.

Het woord feminisme heeft nog steeds vaak een negatieve connotatie, maar ik begrijp daar dus helemaal niks van. Heel kort gezegd is feminisme 'het streven naar gelijke rechten voor vrouwen en mannen'. En waarom zou je daar tegen zijn? Als vrouw óf als man. Rechten zouden er voor iedereen moeten zijn, want de rechten die de ene groep heeft, gaan er niet automatisch vanaf bij de andere. Er is een oneindige hoeveelheid en niemand hoeft iets in te leveren. Dus waarom zou je géén feminist willen zijn? Ben je dan tegen gelijke rechten voor mannen en vrouwen? Voor alle mensen? En waarom zou je als vrouw niet dezelfde rechten wíllen hebben?

Ik word regelmatig een feminist genoemd, soms zelfs een boze feminist, en ook mijn man krijgt hier weleens vragen over. Het lijkt voor anderen blijkbaar een zwaar leven… getrouwd zijn met een hardwerkende, zelfstandige vrouw die opkomt voor haar rechten. Inderdaad, ik ben feminist; ik geloof in emancipatie voor mannen en vrouwen en spreek me uit tegen ongelijkheid. En het feit dat ik me uitspreek en niet in stilte wacht tot ik krijg waar ik recht op heb, heeft me dus ook de titel boze feminist opgeleverd. Het zou misschien grappig zijn als het niet ook meteen liet zien dat we er nog niet zijn. Dat er nog genoeg is waarvoor we kunnen en moeten strijden.

In Nederland is ongeveer de helft van de vrouwen financieel onafhankelijk

Als een man opkomt voor zijn rechten, respecteren we dat. Bij een vrouw noemen we haar boos. Geloof me, ik ben niet boos. Maar ik ben wel ongeduldig aan het worden, omdat de verandering echt heel erg traag gaat. En ik voel me strijdlustig, omdat we soms terug lijken te gaan in de tijd, zoals wanneer er wordt gediscussieerd over het recht op abortus. Blijkbaar is het in 2022 nog steeds nodig om dat hardop te blijven verdedigen.

Waar ik ook niet boos, maar toegegeven wel een beetje geïrriteerd over ben, is de discussie rondom parttime werken. Want die wordt in Nederland nog steeds te vaak over individuele situaties en uitzonderingen, in plaats van over het grotere geheel. Daarmee leidt die discussie alleen maar af van waar het echt om gaat: financiële onafhankelijkheid. Want uiteindelijk doet het er niet toe hoeveel uren iemand werkt, het gaat erom of iemand genoeg financiële armslag heeft om zichzelf en eventuele kinderen te kunnen onderhouden. Om dat te doen moet je minimaal het minimumloon verdienen, en dat is in Nederland 1.725 euro bruto per maand. Verdien je dat niet, kun je ervan uitgaan dat het stuklopen van je relatie enorme consequenties heeft voor hoe jij je leven kunt leiden en de keuzes die je maakt. In Nederland is ongeveer de helft van de vrouwen financieel onafhankelijk, tegenover 75 procent van de mannen. Willen we niet dat dit verandert?

Als iedereen feminist is, is feminisme misschien niet meer nodig

Toch ben ik ook een hoopvolle feminist, omdat ik om me heen ook positieve veranderingen zie. We hebben sinds kort een kabinet waar meer vrouwen in zitten dan ooit. Ook in mijn eigen vakgebied zijn er langzaam dingen aan het veranderen, want hoewel het percentage investeringen dat naar vrouwelijke ondernemers nog steeds maar 2 procent is, zijn de investeringen in diverse teams wél gestegen. Ook in de vroege fase zien we steeds meer investeringen naar vrouwelijke ondernemers gaan. En als diverse teams een kans krijgen, levert dat niet alleen betere resultaten op, maar draagt het op allerlei vlakken bij aan emancipatie.

Op International Women's Day hoop ik dan ook dat in de toekomst vrouwen nog vaker voor durven zichzelf kiezen. Dat ze zich realiseren wat de consequenties zijn van financiële afhankelijkheid, en de mogelijkheden zien die onafhankelijkheid kan bieden. Ik hoop dat mannen en vrouwen zich blijven uitspreken voor gelijke rechten voor iedereen, want als iedereen feminist is, is feminisme misschien niet meer nodig.

LEES MEER OVER