Close

Een linkse lente

17 maart 2022 04:03 / Zahra Boufadiss
Columnist background Columnist image
Z Zahra Boufadiss is strafrechtadvocaat in Amsterdam. Op deze plek deelt ze iedere twee weken haar visie op haar werk – en de rest van de wereld.

Nee, een Oscarwaardig optreden was het niet, de aanhouding van Willem Engel, oprichter van Viruswaarheid en bekendste dansleraar van Nederland. Vlak nadat Engel had gestemd voor de gemeenteraadsverkiezingen, werd hij in de kraag gevat voor opruiing. Tijdens zijn allesbehalve tranentrekkende performance, keek de coronascepticus continu in de camera. Engel en zijn vriendin hadden last van acute aanstelleritis. Het tweetal noemde de agenten agressief. Goed, het aanleggen van handboeien was wellicht onnodig, en daarom mogelijk onrechtmatig, maar verder waren wij getuige van De Liefste Arrestatie Ooit. Engel werd met fluwelen handschoentjes de politieauto in geaaid. En op weg naar het politiebureau werd er nog net geen gebak geserveerd

Of Engel wordt veroordeeld is nog maar de vraag, want het is onduidelijk waar hij precies van wordt verdacht. Engel en zijn advocaat zullen vast en zeker een beroep doen op de vrijheid van meningsuiting, al foeterend dat Nederland een politiestaat is en spreken over een politiek proces. Maar mijn verwachting is dat deze verweren tevergeefs zullen zijn.

Meer dan 20.000 mensen hebben aangifte tegen Engel gedaan. Na een onderzoek van twee maanden, heeft het OM besloten om Engel aan te houden. Dat lijkt me toch vrij zorgvuldig en niet echt getuigen van een politiestaat. Als Nederland echt een dictatoriale staat was, zoals bijvoorbeeld Rusland, was Engel twee jaar geleden al aangehouden. Toen was de coronacrisis nog in volle gang en bezat Engel nog enige relevantie. Maar terwijl Engel zijn kritiek op de overheid twee jaar lang ongehinderd heeft kunnen rondbazuinen, lijken de hoogtijdagen van de coronamaatregelen gelukkig vrijwel voorbij.

De coronasceptici hadden zich binnen no-time omgebouwd tot Ruslandkenners

Is zijn vervolging een schending van de vrijheid van meningsuiting? Ik denk het niet. Hij zal nu merken dat er grenzen zitten aan die vrijheid; zo mag je burgers niet aanzetten tot strafbare feiten. Dat is namelijk opruiing. Daarom heeft Engel wellicht een probleem, aangezien hij zijn volgelingen continu opdrachten geeft. Tientallen keren heeft hij de politici die verantwoordelijk zijn voor het coronabeleid in verband gebracht met onheilspellende tribunalen. Ook verzocht hij om agenten onder burgerarrest te stellen. Ja, met dat soort praktijken maak je je mogelijk schuldig aan opruiing. Of Engel wordt veroordeeld moet natuurlijk nog blijken, maar de enige die voorlopig voor een tribunaal wordt gebracht, is Engel zelf.

Niet alleen voor deze voorman, maar ook voor coronasceptici in algemene zin, zijn het zware tijden. Niemand heeft het nog over de pandemie. Waar 'coronawappies' de afgelopen twee jaar beloond werden met een eindeloze stroom van aandacht, en Forum voor Democratie zich handig opwierp als strijdende partij voor de deze groep, verdwijnt het virus steeds meer naar de achtergrond. Daarom klampt de rechts-populistische partij zich vast aan de volgende mondiale crisis: de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. FvD probeerde hetzelfde trucje uit te halen: een idioot en tegendraads standpunt innemen, complottheorieën spuien en de overheid de schuld geven. Na de start van de oorlog, gingen ze direct hard van start. Baudet stelde dat Poetin in Oekraïne extreem mild optrad. En volgens Willem Engel hoort Oekraïne nou eenmaal bij Rusland, niet zo zeuren dus. De sceptici hadden zich binnen no-time omgebouwd tot Ruslandkenners. Alles voor het perverse verdienmodel.

Maar helaas voor Forum, heeft deze truc zijn magie verloren. Dat het antisemitisme en racisme door de kieren van de partij gutste, was blijkbaar geen probleem, maar het spuien van Russische propaganda van een vijandige dictator ging zelfs hun fanatieke achterban te ver. De oogkleppen zijn afgevallen. Forum heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen nergens voet aan de grond gekregen. Zelfs in Urk – het rechtse vissersdorp waar Baudet Forumland wilde oprichten – heeft Forum nul (0!) zetels behaald. Die Uil van Minerva lijkt op zijn minst de afdaling te hebben ingezet. Mogelijk is zelfs de hele boreale droom al ten einde, nog voordat hij begonnen was.

In het voorjaar is de stad op z'n mooist en vol optimisme

Daarom ben ik voorzichtig hoopvol. Het rechts-extremisme lijkt op zijn retour. Natuurlijk zijn er grote problemen, want de opkomst bij de verkiezingen was historisch laag. Meer dan de helft van de stemgerechtigde Nederlanders voelde zich niet geroepen om een bijdrage te leveren aan hun volksvertegenwoordiging. Hieruit spreekt een groot wantrouwen naar de overheid. En daarnaast zijn een hoop Forum-zetels ingenomen door het iets mildere, maar eveneens flink-rechtse, JA21.

Toch er was een kleine verschuiving naar links te zien. Zelfs de VVD – landelijk de grootste, terwijl niemand volgens mij weet wie deze VVD-stemmers nou precies zijn – leed in een aantal gemeentes kleine verliezen. Mijn stad, Amsterdam, kleurt rood en groen en een linkse gemeenteraad behoort tot de mogelijkheden. De zon schijnt ook al drie weken. In het voorjaar is de stad op z'n mooist en vol optimisme. Buiten is een linkse lente voelbaar.

Zahra Boufadiss is strafrechtadvocaat in Amsterdam. Op deze plek deelt ze iedere twee weken haar visie op haar werk – en de rest van de wereld.

Zahra Boufadiss