Close

Mijn eierstokken, mijn zaak

10 mei 2022 03:05 / Malou Holshuijsen
Columnist background Columnist image
M Malou Holshuijsen (35) is schrijver, journalist en podcastmaker. Op deze plek geeft ze ons om de week een kijkje in haar leefwereld. Van de lusten van een latrelatie tot de lasten van alledaags seksisme.

Ze ligt in mijn armen en maakt schattige geluidjes, soms komt er iets wits uit haar mond wat ik met een doekje dien op te vangen. Een week oud, klein, donzig met een volle bos donker haar. Het mooiste nieuwste meisje van de wereld. Met toestemming van zowel mijn broertje als zijn vrouw, plaats ik een foto van mijn pasgeboren nichtje op social media. De felicitatieregen die mijn DM binnenstroomt neem ik gretig in ontvangst, alsof ik ook maar iets heb bijgedragen aan het bestaan van dit bijzondere wezen. 

"Ja, ze is inderdaad prachtig."

"Schattig ook, ja."

"Aah, dit is jouw baby? Wat leuk."

Sommige mensen vertellen dat het me goed staat, alsof ze een levende accessoire is.  Anderen vragen naar de bevalling, waarop ik antwoord er niet bij te zijn geweest. 

"Duurde het lang?", vraagt iemand door. Ik tik twee keer kort op de vraag, zodat-ie af is en niet meer meedoet. Linksonder in de hoek van het tekstballonnetje verschijnt een klein hartje dat zoiets betekent als: vriendelijk bedankt voor de vraag (die onbeantwoord zal blijven, jij gek). 

Zoals het gelukkige klokje thuis tikt, tikt het blijkbaar ook op social media

"Is dat jouw baby?"

"Wil je nu zelf ook?"

"Hoe oud ben jij eigenlijk?"

Ik dubbelklik iedereen de moeder. 

"Wanneer ben jij aan de beurt?", vraagt een volstrekt onbekende. 

"Niet", antwoord ik kortaf. 

Moeder (willen) worden is de norm. Eentje waar ik niet aan kan voldoen. Toch wordt dit verwachtingspatroon me bijna dagelijks voorgeschoteld. Normaal gesproken vind ik het niet zo erg, mensen die mij vragen of ik een kinderwens heb. Hoe lomp het ook over de lippen knalt (al is 'waarom niet?' echt een overbodige vraag), het is vaak een vorm van interesse, geboren uit eigen geluk. Mensen met kinderen houden nou eenmaal van hun kroost. Een onvoorwaardelijk gevoel dat ze mij, de kinderloze 35-jarige, ook gunnen. Zoals het gelukkige klokje thuis tikt, tikt het blijkbaar ook op social media. 

En dat het klokje doortikt en de tijd afloopt is een feit waar mensen mij graag op attenderen. Soms (vaak in combinatie met het woord 'tweede leg') vind ik het vervelend. Iets wat ik weglach, of slik.

Ik kijk naar het mooiste nieuwste meisje van de wereld, hopend op de mooiste versie van haar wereld

Ook mijn algoritme is in de war. Alsof de eierstokken van @malouolshuijsen een ander plan hebben dan die van het levensechte lichaam waar het account aan gekoppeld is. Reclames voor zalf bij luieruitslag passeren en filmpjes van brabbelende baby’s verschijnen in mijn tijdlijn. Een baby huilt bij een lied van Whitney Houston, en ene Charlie bijt op de vinger van zijn broer. Kijk, hier eet een kaal tandloos mormel een groen prutje dat hij of zij daarna weer uitspuugt. Nee, Noah houdt niet van broccoli. 

De plaatjes van een voor mij niet bestaand leven in mijn tijdlijn worden afgewisseld met plaatjes die ik alleen van vroeger hoor te kennen. Vrouwen houden hun shirt omhoog en tonen een zin die sinds 1984 rechtsgeldig werd: 'Baas in eigen buik'. Die kende ik nog niet in kleur – enkel als zwart-witfoto's in mijn geschiedenisboeken. De foto's van Dolle Mina’s en mijn vriendinnen die hun recht op zelfbeschikking opeisen. Ik zie hoe de jaren opeens fracties van secondes lijken te worden. Gisteren nog... of was het in de jaren '80? 

Ik kijk naar het mooiste nieuwste meisje van de wereld, hopend op de mooiste versie van haar wereld. De foto's van de vrouwen, moeders en kinderen. De schreeuw om zelfbeschikkingsrecht, en de door ouders geplaatste schattige babyspam. Twee uitersten met één overeenkomst: vrouwen maken hun eigen keuzes. 

Malou is schrijver, journalist en programmamaker. Een jaar geleden verscheen haar debuutroman ‘Zachtop lachen’, daarnaast presenteert ze de podcast ‘Dit komt nooit meer goed’ met Roos Schlikker, en de podcast ‘Tussen dertig en doodgaan’, samen met Tatjana Almuli.


Instagram: @malouholshuijsen

 

Malou Holshuijsen

LEES MEER OVER