Close

Volg je passie... niet

17 mei 2022 09:05 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
A Als technologie-ondernemer en investeerder weet Janneke Niessen als geen ander wat het betekent om te pionieren. Op deze plek deelt ze haar ervaringen, de tech-ontwikkelingen die op dit moment spelen én welke bedrijven je echt wilt leren kennen.

'Volg je passie!' Je hoort het regelmatig. Niet zelden uitgesproken vanaf een prachtige locatie, in de zon, door een stralend, gelukkig uitziend persoon. Niets mis mee zou je zeggen; de hele dag doen wat je het allerleukste vindt en daar heel gelukkig van worden. Wie wil dat nou niet? Maar hoe romantisch en mooi het ook klinkt, het is volgens mij slecht advies.

Lekker negatief, hoor ik je denken. Eerder realistisch, denk ik zelf. Met passie betaal je namelijk je rekeningen niet. En dus zou de prioriteit moeten liggen bij het vinden van iets waar je geld mee kunt verdienen. Dat is over het algemeen iets waar je goed in bent of goed in kunt worden. Met als bijkomend voordeel dat áls je ergens goed in bent, je het vaak ook leuker vindt. En zo kan je werk alsnog je passie worden.

Om ergens goed in te worden moet je er nou eenmaal duizenden uren in stoppen

Met de boodschap dat je je passie moet volgen krijg je al snel het idee dat je werk áltijd leuk moet zijn en als je dat anders ervaart het misschien je passie niet is. Een garantie voor teleurstelling, als je het mij vraagt. Zelfs mensen met de állerleukste banen op aarde – en daar reken ik mezelf toe – kunnen bevestigen dat het nooit alleen maar leuk is. Dat er altijd een deel van je werk is wat structureel tot uitstel gedrag leidt (contracten anyone?) of wat je prima kunt missen in je leven (ik háát mijn administratie). Deze mensen (hi again) kunnen je ook vertellen dat om bij die still-not-perfect droombaan te komen, je vaak eerst jaren keihard moet werken en aan de lopende band dingen doet waarvan je denkt: waarom dacht ik ook alweer dat dit leuk zou zijn? Maar om ergens goed in te worden moet je er nou eenmaal duizend – zo niet duizenden – uren in stoppen. En het is prima dat je dat niet allemaal lachend en zingend doet. Sterker nog: dát is normaal.

Je hoeft je passie niet per se uit je werk te halen, dat kan ook daarbuiten

Waar ik helemaal een hekel aan heb is wanneer mensen die je vertellen dat jij je passie moet volgen zelf vervolgens niet transparant zijn over waar zij hun geld mee verdienen of hebben verdiend. Ik geloof niet dat alle mensen met een (Insta)picture perfect leven, vanaf exotische locaties, in een yogapose die zeggen dat je je passie moet volgen, ook echt dat picture perfect leven met yoga kunnen betalen. Dat ze daarvoor een andere inkomstenbron hebben (vermogen bijvoorbeeld of een partner), wordt er voor het gemak nooit bij gezegd. Dat is misschien niet zo leuk voor het verhaal. Maar ondertussen voel jij je mislukt omdat het jou niet eens lukt normaal rond te komen met het 'volgen van je passie'. Als je je schaapjes allang op het droge hebt, is het sowieso niet heel moeilijk om je passie te volgen. Dus ben je wat mij betreft dan toch gediskwalificeerd om dat carrièreadvies te geven.

As je met de beste passie van de wereld niet je geld kan verdienen, dan is het een hobby. En dat is helemaal prima, want je hoeft je passie niet per se uit je werk te halen, dat kan ook heel goed daarbuiten. Als het op werk aankomt is er niks mis met een praktische en realistische blik. Daar word je gelukkiger van dan van het najagen van een droom die niet haalbaar is. Ja, er zijn uitzonderingen, maar dat heet niet voor niks zo, dus tot je die uitzondering bent zou ik er niet van uitgaan dat jij de regel gaat breken. Investeer je tijd dus ook op de plekken waar je talent ligt. Daar waar je goed in bent, dan is de passie mooi meegenomen.

LEES MEER OVER