Close

Abortus geen recht? Fuck you

28 juni 2022 11:06 / Janneke Niessen
Columnist background Columnist image
A Als technologie-ondernemer en investeerder weet Janneke Niessen als geen ander wat het betekent om te pionieren. Op deze plek deelt ze haar ervaringen, de tech-ontwikkelingen die op dit moment spelen én welke bedrijven je echt wilt leren kennen.

Ik heb het hele weekend zitten doomscrollen. En met elk bericht dat ik las werd ik bozer. Hoe kan het dat anno 2022 een belangrijk recht van vrouwen verdwijnt? Dat we überhaupt nog over vrouwenrechten moeten praten? Hoe zijn we in een situatie gekomen dat we teruggaan in de tijd, waarin een ander meer te zeggen heeft over jouw lichaam dan jijzelf? Dat het willen controleren van vrouwen wordt verpakt als opkomen voor het ongeboren leven. What the fuck

Voor wie het gemist heeft. In 1973 besliste het Amerikaanse Hooggerechtshof in de zaak 'Roe versus Wade' dat er een federaal recht op abortus bestond. Vrijdag kwam het hof terug op dat besluit waarmee abortus niet langer als een grondwettelijk recht wordt gezien. In 26 staten wordt abortus direct of zeer binnenkort illegaal. Het filmpje van de Amerikaanse presentatrice die in de camera schreeuwt er echt helemaal klaar mee te zijn dat mensen op basis van hun geloof willen bepalen hoe een ander leeft, heb ik al meerdere malen bekeken. En iedere keer denk ik: JA! Dat dus. Probeer niet mijn leven te bepalen met ideeën waar ik helemaal niks mee heb. 

Wees waakzaam op plannen van politici, ook als je denkt dat die nooit zullen uitkomen

Ik stoor me eraan dat we in Nederland denken dat het hier zo'n vaart niet zal lopen. Dat dachten ze namelijk in Amerika ook, terwijl politici hun plannen hierover heel duidelijk hebben gemaakt. Niemand dacht dat het hooggerechtshof een fundamenteel grondrecht zou intrekken. Een belangrijke les die we ook in Nederland kunnen trekken: wees waakzaam op de plannen van politici, ook als je denkt ‘doe normaal, dat gaat nooit gebeuren’. Het abortusrecht bestaat in Nederland pas sinds 1984 en is geen grondrecht. De wet is destijds maar nipt aangenomen en ook hier winnen conservatieve partijen terrein. Hou dus in de gaten hoe partijen stemmen, luister naar wat ze zeggen en geloof ze. Om maar een voorbeeld te geven: SGP, CU, PVV, FVD en BBB stemden allemaal recentelijk nog tegen het afschaffen van de bedenktijd voor abortus. Ten tijde van de verkiezingen hadden deze partijen 23% van de zetels in de Tweede Kamer, volgens de laatste peiling is dat al 33%. 

Ik word moe van de discussie met welke aanleiding abortus (binnen de wettelijke termijn) wel of niet zou mogen plaatsvinden. Alsof je alleen recht zou hebben op het maken van je eigen keuze als je verkracht wordt, er een medische reden is of je bijna doodgaat. Het is een totaal belachelijk idee dat een ander meer te zeggen heeft over je lichaam en leven dan jijzelf. Het is jouw lijf, jouw keuze en daar moet een ander het maar mee doen. Die mag immers ook zijn of haar eigen keuzes maken. 

Ik hoop dat mannen zich hier óók druk over maken én zich gaan uitspreken

Ik hoop dat mannen zich hier όόk druk over maken én zich erover uitspreken. Een vrouw wordt namelijk nooit alleen zwanger. Wees niet zoals de twee (nogal geprivilegieerde) mannen die recent in een podcast het verdwijnen van wokeness bij bedrijven een bijkomend voordeel noemden van het instorten van de markt. Die ‘luxe’ zouden werknemers nu niet meer hebben. Dat mensen opkomen voor basisrechten is allesbehalve een luxe. 

Juist als het een recht is dat jij wel hebt, zou je ervoor moeten strijden dat een ander het ook krijgt. We zijn de laatste tijd geneigd om altijd alles te willen bekijken vanuit beide kanten, maar in dit geval gaat het om een sliding scale waar de rechten van een hele groep wordt afgenomen. Dus als je pleit voor keuzevrijheid voor jezelf, maar tegelijkertijd jouw keuze aan mij wil opleggen en zo denkt te kunnen bepalen wat er met mijn lijf en leven gebeurt, heb ik maar één boodschap: FUCK YOU!

LEES MEER OVER