Close

Baby burn

09 december 2022 09:12 / Vanja van der Leeden
Columnist background Columnist image
V Vanja van der Leeden is schrijver, chef en kookboekenauteur, onder andere van het prijswinnende kookboek 'Indorock'. Hier deelt ze om de week een recept én het verhaal erachter. Van primitieve craving tot filosofische ingeving. Van de waan van de week tot de behoefte haar kinderen weer 'es vol te proppen met groenten.

Ik ben gezwicht. Tegen mijn antroposofische houten speelgoedprincipes in en voortgestuwd door haast kocht ik vorige week in naam van Sinterklaas een Baby Born voor mijn dochter Reva bij Intertoys. Intertoys, daar spuugde ik vroeger op, toen ik nog natuurspeelgoed en Duitse vilten slofjes shopte bij de Zaailing in Amsterdam. De peperdure houten knikkerbaan van Tinkerbell zal nog jaren meegaan. Niet omdat-ie zo duurzaam is, maar omdat de kinderen er niet naar omkijken. Die spelen liever met de felgekleurde plastic meuk die hun vader koopt. Terwijl ik de enorme doos met baby erin liet inpakken, meldden zich twee oma’s aan de balie. 'Hoe krijg je die Baby Born uit? Dat ding blijft maar geluid maken'. Ik kreeg alweer spijt van mijn aankoop, maar moest ook door want decembermaand en druk druk druk.   

Met de 'interactieve' plastic pop maakte ik ooit kennis dankzij LuckyTV, fijnproevers van Van de Pavert z'n filmpjes zullen de baby herkennen als BabySick Princess®. In zijn voorstelling op de Parade een paar jaar geleden zat een Trashmetal-Baby Born-intermezzo: druk bewegende beelden van een kotsende, plassende pop op een soundtrack van agressieve metal. Lachen natuurlijk, keiharde satire is de enige remedie tegen zo'n pop die weinig aan de fantasie over laat. Ik had dus beter moeten weten.

Op een filmpje zagen we een peuter steeds grimmiger in Baby Borns armpje knijpen

Maar op pakjesavond kreeg mijn Reva toch een Baby Born. Dolblij scheurde ze de bijgeleverde zakjes en pakjes open. Het flesje, het luiertje en een zakje pap. Dat laatste moest je aanlengen met water en kon je daadwerkelijk aan de baby voeren. Dat was het unieke aan deze pop. Het kon echt eten, drinken, plassen, huilen en slapen. Daar gleden de eerste hapjes pap het mondje al in. En ja hoor, nadat ze water had gedronken en we – met drie man – hard in het buikje hadden geknepen, kwam er een plasje uit. Het maakte alleen geen huilgeluiden tot Reva's teleurstelling. Koortsachtig zochten we de huilknop. Die vonden we niet, ook geen batterijen trouwens.

Er volgde een rondgang langs mamablogs en YouTube-tutorials want op de verpakking stond toch echt 'kan huilen'. Op een lifestyleblog vol glitters las ik: 'Baby Born heeft een heel vriendelijke uitstraling met haar blauwe ogen' en 'met poppen spelen bevordert de sociale vaardigheid'. Ik las ook dat als je het papje gaf, Baby Born vanbinnen heel goed schoon gemaakt moest worden, anders ging-ie schimmelen. Op een filmpje zagen we een peuter steeds grimmiger in Baby Borns armpje knijpen. Waren dit die sociale vaardigheden volgens het glitterblog?

Het gulpte uit al haar gaten trouwens

Eindelijk huilde ook onze baby. Hè hè, blijdschap alom. Het bleek te gaan om lekkende tranen uit de ogen, géén geluid. Door het vele drinken en knijpen bleven de tranen nu uit haar ogen gulpen. Het gulpte uit al haar gaten trouwens, maar een beetje doorspoelen kon gezien het rottende papje vanbinnen geen kwaad. Toen de kinderen in bed lagen, bekeken we de filmpjes van BabySick Princess® nog een keer of tien. Daarna bedacht ik een lekker babyhapje. Met zalvende zoete aardappel en flink wat pittige harissa. Baby Burn.

 

Spread van zoete aardappel en harissa

met koriander-dillesalsa en fetasneeuw

 

Ingrediënten

 

500 gr. zoete aardappel

1 bol knoflook

1 theel. komijnzaad

1 bosje koriander (15 gr)

1 bosje dille (15 gr)

zout

2 eetl. citroensap

4 eetl. oijfolie + extra

¼ blok feta

2 theel. gerookte paprikapoeder

1 blikje boterbonen (uitlekgewicht 240 gr.)

2 eelt. harissa (ik gebruik de pittige van SOUQ, o.a. verkrijgbaar bij AH)

1 theel. za'atar* (optioneel)

*za'atar is een kruidenmengsel van het oregano-achtige kruid za'atar, sumak en sesam. Of gebruik ander strooigoed: gedroogde munt, geroosterde sesamzaadjes, geroosterd amandelschaafsel, enz.

Spread van zoete aardappel en harissa
Spread van zoete aardappel en harissa

Verwarm de oven voor op 200 graden en pof de zoete aardappels in circa 45 minuten gaar. Leg de bol knoflook ernaast (eventueel in aluminiumfolie) en pof die mee. Als je het zonde vindt om de oven voor een paar zoete aardappels te laten loeien, rooster dan gelijk wat andere groenten mee. Bijvoorbeeld bloemkoolroosjes, wortels of bieten.

Verhit ondertussen een koekenpan en rooster hierin het komijnzaad droog. Neem uit de pan en houd apart.

Hak de koriander (ook de steeltjes) en de dille (kan ook gewoon met de steeltjes, maar verwijder wel het onderste dikke gedeelte) fijn. Bestrooi met een snuf zout en de komijnzaadjes en leng aan met citroensap. Meng en leng aan met twee eetlepels olie.

Verkruimel het stukje feta heel fijn.

Verwarm de koekenpan opnieuw en giet er nog twee eetlepels olijfolie in. Roerbak het gerookte paprikapoeder even zodat de smaken vrijkomen en neem van het vuur.

Pel de zoete aardappels en doe ze in de keukenmachine (als je die niet hebt, gebruik dan een staafmixer). Knijp de tenen knoflook uit boven de keukenmachine. Als het een grote bol is, gebruik dan niet alle tenen. Bewaar die voor een vinaigrette of getoast brood of iets dergelijks. Voeg de gerookte paprikapoederolie, de boterbonen, de harissa en een flinke snuf zout toe. Maal fijn.

Schep in een diep bord of een lage kom, maak er sierlijke swirls in met een lepel en verdeel de salsa erover. Bestrooi met fetasneeuw en za'atar en giet er nog wat lekkere olijfolie over.

Eet als dip met platbrood of combineer met andere bijpassende gerechten.  

Vanja van der Leeden (1976) is schrijver, chef en kookboekenauteur, onder andere van het prijswinnende kookboek Indorock. Hier deelt ze om de week een recept én het verhaal erachter. Van primitieve craving tot filosofische ingeving. Van de waan van de week tot de behoefte haar kinderen weer 'es vol te proppen met groenten.

Vanja van der Leeden

LEES MEER OVER