Close

Daten zullen we

16 december 2022 10:12 / Eva Eikhout
Columnist background Columnist image
L Liefde, seks en daten gaan echt niet altijd over rozengeur en romantiek, maar zijn ook véél te leuk om helemaal geen kans te geven, weet presentator Eva Eikhout (26) uit ervaring. Levert het geen blijvertje op? Dan in ieder geval weer een (goed) verhaal. En die gaat ze vanaf nu om de week met ons delen, op deze plek.

Daar zat ik dan, in mijn auto, klaar voor vertrek; ik had de dag ervoor mijn poenie laten Brazillian-waxen. M'n wenkbrauwen én bovenlip waren ook geharst. Twee uur geleden had ik nog uitgebreid gedoucht met te dure – maar meer dan waard, want zéér lekker ruikende – douchegel. Mijn benen waren geschoren en ingesmeerd met nog zo'n belachelijk dure bodylotion. Haren geföhnd, gekruld én getoupeerd. En ik had extra m'n best gedaan op mijn make-up.

Voor wie in godsnaam?

Om 16.00 uur kijk ik teleurgesteld uit het raam van mijn auto. Via Breeze hadden Pepijn en ik eigenlijk om 18.00 uur in Utrecht afgesproken. Voor de minder doorgewinterde online dater: Breeze is een dating-app, waarbij de app een date voor je regelt. Geen ellenlang heen-en-weer-gepraat, maar meteen een afspraak. Je krijgt een tijd en locatie door en kan verder niet met elkaar chatten. Lekker efficiënt, maar niet heel handig als er iets tussenkomt. De date werd namelijk gecanceld last-minute, en ik kon de man in kwestie niet bereiken om te vragen hoe en wat. 

Terwijl ik mezelf verslagen aankijk, concludeer ik dat ik helemaal klaar ben met alle dating-apps

De moed zakte van m'n vers-gewaxte lijf direct mijn schoenen in, en op zoek naar een beetje troost, opende ik Instagram om mijn frustratie te delen. Daten… waarom?! Nog geen vijftien minuten later stroomt mijn inbox vol met reacties van mensen die dit herkennen, meeleven en zeggen dat ik 'veel beter kan krijgen'. Een kleine pleister op de teleurstelling.

De auto uit, terug naar huis, waar ik voor de spiegel ga staan. Daar sta ik dan en terwijl ik mezelf verslagen aankijk, concludeer ik dat ik weer even helemaal klaar ben met alle dating-apps. Ik verwijder ze resoluut van mijn mobiel. Wie heeft een date nodig als er een emmer ijs op je wacht?

Er is één klein detail wat mij toch ietwat onderscheidt van de meeste mensen

Of een date nou doorgaat of niet, ik heb sowieso nogal een haat-liefde verhouding met 'de liefde', want voor zover ik weet, bestaat er niets wat ons zó hoog kan laten vliegen en ons daarna weer zó hard laat neerstorten. Het is een soort mengelmoes van hoop, verwachtingen, verlangen, verbinding, genot, maar ook verdriet, teleurstelling, leegte, gemis en kwetsbaarheid. Vooral die laatste is er eentje waar ik onlangs zelf even mee heb geworsteld. Ik ben die kwetsbaarheid eigenlijk altijd zorgvuldig uit de weg gegaan. Zelf de controle houden en nooit te veel laten zien aan een ander. Bang om afgewezen, op m'n hart getrapt of verlaten te worden.

Elkaar leuk vinden is niet altijd genoeg. Ironisch genoeg blijk ik een renner te zijn, wanneer het me te heet onder de voeten wordt. Ik wil vaak weg zijn voordat een ander me kan kwetsen. Maar als je altijd wegloopt, word je uiteindelijk vooral door jezelf gekwetst. Inmiddels weet ik veel beter wat ik wil en nodig heb. Ik wil dat een ander erkent dat mijn fysieke beperking soms gedoe is, en toch bij mij wil blijven. Want ook al ben ik maar gewoon een vrouw van 26, op zoek naar een beetje liefde, is er één klein detail wat mij toch ietwat onderscheidt van de meeste mensen: ik ben geboren met grotendeels afwezige ledematen. En dat kan zo nu en dan wat uitdagingen met zich meebrengen in de paringsdans, maar ik heb besloten dat ik-em niet wil blijven ontspringen. Daten zullen we, met alles wat daarbij hoort. De aankomende tijd neem ik jullie mee. Zin in!

LEES MEER OVER