Kennis maken: debatteren

Eigenlijk zou iedereen moeten leren debatteren, als het aan Nick Schoemaker (32), trainer bij het Nederlands Debat Instituut ligt: "Het is gewoon heel fijn om de middelen te hebben om je boodschap goed over te brengen." Daarnaast train je je kritisch denkvermogen en leer je ook van de standpunten van anderen. Een verademing in een wereld waarin kort-door-de-bocht voor veel mensen vaak al te lang lijkt.
Zelf begon hij tijdens zijn studie Europese Studies, waar veel debatavonden werden georganiseerd. Schoemaker ontpopte zich al gauw tot debatleider en organisator en heeft daar nu dus zelfs zijn werk van gemaakt. "We leren cursisten structuur aan te brengen in hun redenering, voorbeelden te gebruiken en hoe je met je houding, je stem, je manier van bewegen communiceert. Het is ook belangrijk om in de gaten te houden wie je probeert te overtuigen. Dat is meestal niet degene die het tegenovergestelde standpunt inneemt, maar eerder een derde partij; mensen die twijfelen of nog geen mening hebben."
“ Door te leren debatteren, krijgt wat je zegt meer impact
En ook in je dagelijks leven heb je daar veel aan. Door te leren debatteren, leer je meer impact te geven aan wat je zegt. Dat is handig op je werk bijvoorbeeld, maar ook als je de aannemer wil overtuigen dat je volgens de afspraken echt geen meerwerk hoeft te betalen. "Eigenlijk is het doel om dichter bij de waarheid te komen, ook al klinkt dat een beetje abstract", zegt Schoemaker.
Mocht je met zijn tips aan de slag gaan, zijn er trouwens ook wel situaties waarbij je je vers opgedane debating skills misschien iets moet temperen. "Mijn vrouw moet me er weleens aan herinneren dat ik geen training aan het geven ben, als we discussiëren. En in de kroeg gooi ik er heus ook af en toe een drogreden uit."
Maar dan is het in ieder geval al winst dat je weet wat een drogreden is en dat je die (bij jezelf) kan herkennen. Daarom, without further ado, de beste manieren om te leren debatteren volgens Nick Schoemaker:
Low key kennis maken
Er bestaan talloze filmpjes waarin je prima tips krijgt om een betere debater te worden. In de eerst plaats bij het Nederlands Debat Instituut zelf natuurlijk. In dit filmpje legt Marie Maessen bijvoorbeeld uit hoe je met je bewegingen de aandacht vasthoudt van je publiek:
Andere leuke video’s:
- Universiteit van Nederland, Eugene Sutorius: Hoe kun je overtuigen met maar één woord?
- TED-Ed, Camille Langston, How to use rhetoric to get what you want.
- TED-Ed, Samantha Agoos, 5 tips to improve your critical thinking.
- 7Ditches TV, interview met Hans de Bruijn over Framing.
Een tikkie intensiever
Wil je net wat meer tijd investeren, pak dan een boek. Een van de klassiekers bijvoorbeeld, zoals De ideale redenaar van Cicero of Ars Retorica van Aristoteles, die blijven volgens Schoemaker relevant. En als je het liever wat moderner hebt:
- Roderik van Grieken, Arthur Noordhuis & Donatello Piras, Debatteren om te winnen.
- Gijs Weenink, Durf te kiezen.
- Peter Stienen & Maximiliaan Winkelhuis, Vergroot je charisma.
- Leo Pot, Hoe krijg je altijd gelijk?
- Sarah Gagestein & Jolijn Mes, Meersterframer
“ Of richt zelf een debatclubje op en discussieer tijdens een etentje; dan scherp je je tong én je geest
Het diepe in
Je kan wel een boek lezen, maar dat gaat natuurlijk niet met je in discussie. Hops, de praktijk in dus, want daar leer je pas echt. En gelukkig is daar ook genoeg mogelijkheid toe. Er zijn, vertelt Schoemaker, verschillende debatclubs in Nederland. Bij De Nederlandse debatclub is iedereen welkom, maar de meeste anderen richten zich vooral op studenten.
Wie politiek geëngageerd is, kan terecht bij vrijwel iedere politieke partij naar keuze. “Ze hebben allemaal debatklasjes, workshops of leergangen voor leden, die relatief weinig kosten”, zegt Schoemaker. “Ook een leuke: als je je aanmeldt en wordt aangenomen als jurylid voor schooldebatten, word je zelf ook intensief getraind en oefen je met mede-juryleden.” En doe je gelijk iets met maatschappelijk belang.
Het Nederlands Debat Instituut heeft een gratis oefenavond voor oud-cursisten (waar ook een introducé welkom is). Ook organiseren ze door het jaar heen masterclasses, bijvoorbeeld over het voeren van moeilijke gesprekken. Niet gratis, wel waardevol.
Daarnaast kan je natuurlijk zelf een debatclubje oprichten; gewoon gezellig je meest meningrijke vrienden over de vloer voor een lekkere maaltijd en een pittige discussie. Kan je je tong én je geest scherpen.
Down the rabbit hole
Als je er echt het fijne van wil weten, zijn er verschillende meerdaagse cursussen, vertelt Schoemaker. Denk bijvoorbeeld aan Debatteren voor professionals van Het Nederlands Debat Instituut, een masterclass Luisteren en beïnvloeden bij Debatrix, Ontspannen presenteren bij Debat.nl of Zakelijk flirten bij De Debatacademie. Met een beetje geluk betaalt je baas mee en argumenteer je voortaan al je collega’s onder de banken. Of nou ja: maak je het ze wat makkelijker om jouw boodschap echt goed te begrijpen.