Close

Drie lessen van onze favoriete trailblazer Oprah Winfrey

29 januari 2020 05:01 / Persoonlijke groei
D De ‘mother of all talkshows’ en een van onze grootste inspiratiebronnen Oprah Winfrey blaast vandaag 66 kaarsjes uit. Lees hier drie van de belangrijkste dingen die we van haar leerden.

1. Run your own race

Dit advies is Eva’s persoonlijke favoriet. Wat je ook doet in het leven: always run your own race. Of je nou beter wilt worden in wat je doet, of misschien zelfs de beste wilt zijn, het is cruciaal dat je je geen zorgen maakt om ‘de ander’. Wat je concurrent of collega ook voor fratsen uithaalt, je hebt er geen controle over. Dus waarom zou je er energie aan besteden? 

Je hebt alleen invloed op jezelf en hoe jij presteert. Dus als je het vergelijkt met een paardenrace, een wedstrijd schaatsen of een rondje Formule 1: op het moment dat je omkijkt om te zien hoe hard de rest gaat, loop je kans dat je onzeker wordt en je focus verliest. Om Oprah nog maar eens te quoten: “You need to give it everything you’ve got, all the time, for yourself.”

2. Bereid je voor op kansen

“Ik heb helemaal niets in mijn leven te danken aan gelukkig toeval”, aldus Oprah. Ze ziet geluk liever als een kwestie van goede voorbereiding én op het juiste moment ‘ja’ zeggen wanneer een kans zich voordoet. 

Je bent je lang niet altijd bewust van de voorbereidingen die je onderweg treft, en zo gaan er misschien een heleboel lessen ongemerkt aan je voorbij. Toch gelooft Oprah heilig dat alles wat er ooit in je leven is gebeurd, je uiteindelijk heeft voorbereid op wat er nog komen gaat. En daar is helemaal niets toevalligs aan.

3. Wees nooit bang om volledig jezelf te zijn

In een gesprek met schrijver Brené Brown vertelt Oprah dat je als mens pas echt kwetsbaar bent wanneer je altijd volledig jezelf bent en de waarheid vertelt. De waarheid over wie je bent, waar je voor staat en wat je in je hart voelt. Op ieder moment en overal. “Op het moment dat jij anderen een kijkje in je ziel durft te geven, zullen zij zichzelf ook weer in jou herkennen”, legt ze uit.

Oprah: “Ik heb mijn hele leven de vraag aan moeten horen: ‘Wie denk je wel niet dat je bent?’.” Vroeger was de presentator bang voor die vraag of voor mensen die zeiden dat ze ‘te vol was van zichzelf’. “Now, I work at being full”, vervolgt ze.

“Ik wil zó vol zijn dat ik bijna overstroom. Zó vol, dat andere mensen zich trots voelen als ze me zien aankomen.” Het is een les die Oprah zelf uit een boek van Maya Angelou leerde. “Alleen wanneer je als vrouw zó vol bent van jezelf, zo vol dat je overstroomt, heb je genoeg om te delen met anderen om je heen”, vervolgt ze. “I’m going to own the fullness, without ego, without arrogance, but with an amazing sense of gratitude.”

Natuurlijk zijn er nog talloze lessen die we van Oprah kunnen leren, wil je je verder laten inspireren? De podcast ‘Making Oprah’ is een absolute aanrader en neemt je van A tot Z mee door de carrière van deze reus.