Close

Luister eens iets anders: dit zijn de nieuwe singles die je niet mag missen

04 februari 2020 01:02 / Muziektip
Sevdaliza
Sevdaliza
E Er verschijnt dagelijks zoveel nieuwe muziek dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar je hoeft niets te missen, want we tippen zes prachtsingles die afgelopen maand uitkwamen.

Froukje – Groter dan ik

Ze is 'pas' achttien jaar en maakte dit fantastische nummer voor een schoolopdracht. Conservatoriumstudent Froukje Veenstra schreef ‘Groter dan ik’, een dijk van een nummer dat gaat over de onmacht als individu tegenover de verwoestende kracht van klimaatverandering. 3voor12 pikte het op en vele anderen volgden. De ijzersterke tekst over de stevige beat blijft gegarandeerd in je hoofd hangen. En goed nieuws: Froukje werkt aan nieuwe muziek. Wij kunnen niet wachten!

Big Shot van Rex Rebel

Het voormalige gezicht van K’s Choice slaat met zijn nieuwe band een andere weg in. Sam Bettens, die eerst door het leven ging als Sarah, creëert met Rex Rebel een nieuw, opzwepend en onbevangen geluid. Het is elektronischer en speelser, en maakt ons razend benieuwd naar het album dat dit voorjaar uitkomt.

Unholy Elixer van Kate Tempest

De koningin van spoken word bracht het prachtnummer Unholy Elixer al uit op haar indrukwekkende album The Books of Traps & Lessons, maar sinds vorige week kunnen we ook naar de single-versie luisteren. Zoals in al haar werk sleurt Tempest de luisteraar genadeloos mee in haar flow. Het nummer zit vol met politiek commentaar en systeemkritiek, en dat klonk nooit eerder zo poëtisch. Het lied komt op het album goed tot haar recht, maar staat ook in zijn eentje als een huis.

Simmer van Hayley Williams

Dat Hayley Williams ook iets voorstelt zonder haar band Paramore weet je misschien nog van de single Airplanes met B.O.B. uit 2010. Maar deze keer doet ze het echt helemaal solo, en hoe! De video lijkt een vervolg op veel eerder werk van Paramore, maar haar geluid is nieuw en eigen. De schimmige doch sexy indie-pop vraagt wat ons betreft om een heel album.

Circle the drain van Soccer Mommy

De Amerikaanse Sophie Allison begon op haar zesde met gitaarspelen en is nooit meer gestopt. Op haar 17e bracht ze haar eerste muziek onder de naam Soccer Mommy uit, vijf jaar later is ze drie albums verder en tourde ze met onder ander Vampire Weekend en Foster the People. Haar muziek, die eerder wel eens omschreven werd als lo-fi bedroom pop, is een mix van subtiele grunge, indie en catchy pop, met intieme maar onverbiddelijke teksten.

Oh My God van Sevdaliza

De Rotterdams-Iraanse popster die lang het best bewaarde muziekgeheim van Nederland was, is terug. Na de lovend ontvangen albums Ison en The Calling komt ze nu met single Oh My God, die iets toegankelijker klinkt dan haar vorige hits maar evengoed het mysterische sfeertje bewaard. De ster zegt zelf: "Unfold your own myth until everyone will feel without having to understand." Nou, wij voelen het wel.

Eelke Bo van de Weerd

LEES MEER OVER